Izvor: Indikator | Nedjelja, 12.01.2020.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH ima plina još šest mjeseci - Gazprom produžio ugovor sa Energoinvestom i BH-Gasom samo do 30. juna

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ugovor o isporuci plina s firmom Gazprom državne kompanije Energoinvest i BH-Gas produžile su samo do 30. juna ove godine, piše Avaz.

To znači da FBiH ima osiguran ovaj energent još samo pola godine.

Ranije je FBIH uvijek potpisivala jednogodišnje anekse ugovora. No, ruski Gazprom dostavio je ovog puta aneks na šest mjeseci, što je presedan u pregovorima o saradnji s Rusijom.

Ova informacija potvrđena je i u Vladi Federacije. Iako će ugovor isteći u vrijeme ljetne sezone, to, ipak, može predstavljati potencijalnu prijetnju za redovno snabdijevanje plinom bez obzira na redovno plaćanje faktura.

Do sada je tranzitna ruta isporuke plina išla preko Ukrajina, a zatim preko Mađarske u BiH. Nedavno je Rusija s Turskom postigla dogovor prema kojem će isporuka plina ići plinovodom Turski tok.

No, FBIH ima zakupljen transport plina preko Mađarske do 2023. godine, i to aneksom koji je 2015. potpisala bivša Uprava BH-Gasa. Ovaj nesklad između potpisivanja ugovora na šest mjeseci i zakupa transporta plina preko Mađarske do 2023. godine može, realno, stvoriti određene probleme.

Pogotovo zato što ni Vlada FBiH ne zna zašto je Rusija poslala aneks ugovora na pola godine, jer je ranije postigla sporazum o snabdijevanju plinom preko Ukrajine na pet godina.

Uprava BH-Gasa intenzivno pregovora sa Mađarima kako bi se ispunio ugovor o transportu. U suprotnom, država bi plaćala transport plina za period za koji nije ni ugovorila isporuku s Rusima.

Ranije su iz Vlade upozoravali da je ugovor sa Mađarima, koji je potpisan do 2023. godine, štetan po državnu firmu i Federaciju. No, u ovom momentu, raskid ugovora bez dogovora sa Mađarima značio bi milionske gubitke po FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.