NavMenu

Okončan prelazni period ispitivanja izduvnih gasova vozila u FBiH - Vozači moraju poštovati ekološke norme

Izvor: Klix Petak, 10.01.2020. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: AppleDK/shutterstock.com)
Kako je propisano federalnim Pravilnikom o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila od 1. januara 2020. završio je takozvani prelazni period ispitivanja izduvnih gasova vozila, a koji je trajao od 1. januara 2017. godine. U praksi to znači da svi automobili od 1. januara 2020. moraju zadovoljiti propisane ekološke norme.

Eko test koji je propisan pravilnikom trebao je postati eleminatoran. Iako je pravilnik donesen još 2016. godine ovaj eko test nije bio eliminatoran od 1. januara 2017. godine do 1. januara ove godine, koliko je trajao takozvani prelazni period. Sada kada je taj period i zvanično završio portal Klix se bavio pitanjem šta to znači za vozače u BiH.

Naime, pored činjenice da prosječna starost voznog parka u BiH iznosi u prosjeku više od 20 godina, stanje sa emisijima štetnih gasova iz vozila značajno je lošije, jer veliki broj registrovanih vozila ne ispunjava niti norme koje su propisane njihovom specifikacijom. Mnogo je faktora za to, a prije svega ističe se neispravnost motora uzorkovana starošću i lošim održavanjem, ali i modifikacijama koje su vlasnici napravili na svojim vozilima.

EGR ventili, DPF filteri...

Nije nepoznanica da je u Bosni i Hercegovini redovna praksa skidati "suvišne" dijelove sa motora i njegovih usisinih i izduvnih sistema kao što su EGR ventili, DPF filteri čestica čađi ili katalizatori izduvnih gasova.

Iako automobili nisu jedini uzrok zagađenosti zraka, sasvim je logično i opravdano zapitati se možemo li sebi priuštiti takav pristup korištenju automobila i da li odgovorni po cijenu socijalnog mira ignorišu provođenje već propisanih pravila i zakona.

Isto se zapitalo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje je ministru prometa i komunikacija FBiH Denisu Lasiću postavilo pitanje da li su stupile na snagu odredbe čl. 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (Eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je donesen krajem 2016.godine.

(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Prelazni period ispitivanja ispušnih plinova koji je trajao tri godine trebao se iskoristiti kako bi se svaki pojedinačni vlasnik upozorio na eventualne nedostatke njegovog vozila, te kako bi se istom omogućilo dovoljno vremena da svoje vozilo popravi ili podesi i dovede količinu štetnih ispušnih plinova u ispravno stanje.

Najviše problema za vlasnike benzinaca

U stanicama za tehničke preglede potvrdili su za Klix da se pridržavaju pravilnika, te činjenice da je završen prelazni rok. Također, potvrdili su da za sada najviše problema imaju vlasnici automobila sa benzinskim motorima starije tehnologije i proizvodnje. Neispunjavanje ekoloških normi tih automobila rezultat je, uglavnom, lošeg održavanja i stanja tih motora. Također, uklanjanje katalizatora iz ispušnih sistema jedan je od razloga zbog kojih benzinski motori neće proći ove eko testove. Zanimljiva je informacija da za sada manje problema na eko testu imaju dizelski motori, a koji prema pravilniku moraju zadovoljiti propisani srednji stepen zacrnjenja izduvanog gasa. Ipak, i u slučaju dizelaša uklanjanje filtera čestica čađi i modifikacije ispušnog sistema rezultiraju velikim odstupanjima od tvornički propisane specifikacije motora.


Prema pravilniku eko testu podliježu i vozila čiji motori koriste LPG ili CNG plin, a zanimljivo je da će im se izduvni gasovi ispitivati u vrijeme kada koriste nepovoljnije gorivo sa aspekta emisije štetnih gasova. Tačnije, ako ste u benzinca ugradili plin eko test se obavlja dok vaše vozilo radi na benzin, a ne na plin.

Jedna od karika koja će biti ključna u uspješnom provođenju ovog pravilnika svakako je i pitanje da li će se sve stanice tehničkog pregleda pridržavati propisa ili da li će i dalje biti manipulacija i "prolaska" automobila koji ne zadovoljavaju svoju propisanu ekološku normu. Bez potpuno zatvorenog sistema kontrole kako automobila tako i samih stanica opet ćemo završiti sa dobro osmišljenim pravilnicima i zakonima koji se u praksi ne provode, a poboljšanje kvaliteta zraka definitivno na taj način nećemo osjetiti.

Klix podsjeća da je ovaj pravilnik bio na meti kritika i ocijenjen kao nezakonit, te je sa sobom donio i znatno povećanje troškova registracije jer su se eko testovi vršili i naplaćivali bez obzira na prelazni period koji je trajao do početka ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.