NavMenu

Da li će porasti cijene nafte i u BiH?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 10.01.2020. 11:59
Komentari
Podeli
(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Ukoliko ponovo dođe do eskalacije tenzija između Irana i SAD te ukoliko bi kriza potrajala duže vrijeme, vrlo vjerovatno bi moglo doći do rasta cijena nafte i na trištu BiH, upozoravaju stručnjaci iz BiH.

Likvidacija iranskog generala je, kako su objavili svjetski mediji, već prouzrkovala porast cijena crnog zlata na svjetskom tržištu za oko 4%.

Kako dodaju, iako se po pitanju snabdijevanja svjetskog tržišta naftom ništa nije dogodilo, njena cijena je u proteklih nekoliko dana drastično porasla, pa je najkvalitetnija nafta iz Sjevernog mora marke brent ovog ponedjeljka već prešla 70 USD po barelu i veoma lako će, kako se predviđa, premašiti prošlogodišnji rekord zabilježen u drugoj polovini aprila.

Podsjetimo, u aprilu je razlog rasta cijene nafte bila politika i odnos SAD i Irana - tada je Donald Tramp, predsjednik SAD, objavio kako će sankcije protiv Teherana značiti i zabranu uvoza iranske nafte, što je izazvalo demonstraciju moći Iranaca u vodama Hormuškog tjesnaca.

- Ukoliko se eskalacija ponovi ili dođe do širenja krize, ponovo ćemo vidjeti rast cijena nafte na svjetskom tržištu, a posljedično bi se onda efekti mogli očekivati i u Bosni i Hercegovini - dijelom kao objektivna direktna posljedica, a dijelom je moguća i zloupotreba odnosno povećanje cijena iznad opravdanog nivoa uz izgovor djelovanja vanjskih faktora - kazao je za Nezavisne Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, tenzije između Irana i SAD, odnosno eskalacija tenzija koje postoje već godinama, pa i decenijama, već su podstakle rast cijena nafte zbog povećanog rizika i destabilizacije regije.

Kako navodi, ukoliko se nivo tenzija vrati na prethodno stanje u kratkom roku, ne bi trebalo da bude dugoročnih negativnih posljedica i značajnijeg rasta cijena nafte tim povodom.

- Ono što pogađa BiH, u širem smislu, je propuštena prilika jačanja ekonomske saradnje s Iranom, na čijem tržištu bi privreda BiH mogla ostvariti mnogo, ali zbog višegodišnjih sankcija i problema s platnim prometom ta je saradnja limitirana i praktično onemogućena - istakao je Gavran.


Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, rekao je da, ukoliko bi se kriza između SAD i Irana nastavila u dugom periodu, onda bismo mogli imati blagi rast cijena nafte i na tržištu u BiH.

- Ono što je karakteristično za BiH je da se to ne dešava iznenada, ali svakako ako potraje na globalnom tržištu i ako dođe do jačih oscilacija cijena nafte, onda vrlo vjerovatno da će se to prebaciti na domaće tržište - kazao je Čavalić.

S druge strane, smatra on, ukoliko dođe do naglog pada cijena nafte, BiH će vjerovatno zadržati nekorigovane cijene.

- Ovo nije onaj sukob s Iranom koji se dešavao krajem sedamdesetih godina jer su sada na snazi neki novi momenti - SAD imaju vlastite rezerve, postale su neto izvoznik nafte. S druge strane saudijska kompanija Aramco postaje lider, Rusija takođe bilježi rekorde, tako da je pregovaračka moć Irana po pitanju nafte dosta niža u odnosu na prethodne dekade - zaključuje Čavalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.