Izvor: N1 | Petak, 10.01.2020.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto ne bi trebalo da spavamo na stomaku?

(Foto: shutterstock.com/Ditty_about_summer)
Većina ljudi voli da spava na stomaku jer se tako njihovo tijelo maksimalno opušta i taj položaj pomaže da lakše utonu u san. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neka bol i simptomi koje osjećate mogli biti prouzrokovani upravo tom vašom navikom.

Ako je za one s apnejom ovaj položaj spavanja odličan, on može prouzrokovati druge probleme, a prvi od njih je bol u leđima. Kako biste mogli normalno da dišete morate, naravno, okrenuti glavu u stranu, a taj položaj vrata nije dobar, prenosi Večernji list.

- Mišići vrata se istežu i to utiče na ukočenost, bol u vratu i glavobolje. Povećava se pritisak duž živaca koji izlaze iz kičme, što može izazvati ukočenost i utrnolost vrata i u ruke. Uz to, kada spavate na stomaku, vaše tijelo može upasti u dušek, a tako neće biti podržana prirodna krivina kičme i biće povećan pritisak na lumbalni dio kičme - tvrdi Erik Nans, ortopedski hirurg.

Spavanje sa licem na jastuku može uticati na bubuljice i akne, s obzirom na to da ulja i prljavština iz jastuka i kose začepljuju vaše pore.

- Proizvodi za kosu, pogotovo ulja i serumi, prenose se na jastuk, a sa jastuka na čelo i najčešće prouzrokuju nastanak bubuljica.

Nans savjetuje da spavate na boku i stavite jastuke između nogu i ruku. Ako baš nikako ne možete odustati od ovog položaja pri spavanju, nabavite kvalitetan dušek i ne prevelik jastuk.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.