NavMenu

Sokolac dobija hidroelektranu Kaljina - Koncesiju traži VG Ekoenergija iz Višegrada

Izvor: Capital Četvrtak, 09.01.2020. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dobilo je od Vlade zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljini u opštini Sokolac, saznaje portal Capital.

Koncesija će biti dodijeljena uprkos otporu ribolovaca, građana Sokoca i ljubitelja prirode koji su sredinom novembra prošle godine u ovoj lokalnoj zajednici organizovali protest i potpisivanje peticije sa kojim su jasno poručili kako su protiv te ideje.

U planu je da hidroeletrana Kaljina ima instalisanu snagu od 0,3 megavata i godišnju proizvodnju od 1,5 gigavat časova. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 1,47 mil KM.

Izgradnja je planirana na dijelu vodotoka nizvodno od mosta na putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina.

Inicijativu za dodjelu koncesije je podnijelo preduzeće VG Ekoenergija iz Višegrada, koje osim ove investicije u Sokocu želi da gradi i dva slična energetska objekta na rijekama Bijeli i Crni Rzav u Višegradu.

- Ovlašćuje se ministarstvo Energetike i rudarstva RS da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom - navodi se u odluci Vlade RS.

Iz Udruženja sportskih ribolovaca Bioštica iz Sokoca nedavno su uputili otvoreno pismo nosiocima vlasti u Republici Srpskoj u kojem optužuju Milovana Cicka Bjelicu, načelnika opštine da pomaže investitoru da se dokopa dozvole za gradnju.

- Za gradnju su jedino oni koji žele da se od posla sa malim hidroelektranama pravi novac po cijenu uništavanja svog živog svijeta uključujući strogo zaštićene autohtone vrste. Sem zatiranja biljnog i životinjskog svijeta narušava se i život lokalnog stanovništva što su utvrdila i istraživanja - stoji u pismu koje je između ostalog adresirano i na Milorada Dodika, člana Predsjednišva BiH.

Bjelica sa druge strane u kratkom razgovoru za Capital kaže kako optužbe nisu tačne.

- U pitanju je objekat snage 300 kilovata za koje opština nema nadležnost. Vlada donosi konačnu odluku i ja tu ne mogu ništa - kazao je Bjelica.

Poručio je kako će opština uskoro izaći sa zvaničnim stavom po ovom pitanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.