Izvor: Indikator | Četvrtak, 09.01.2020.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uprava Krajinapetrola pozitivno o planovima NES-a - Predstavnik kompanije INA izdvojio mišljenje

(Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Uprava kompanije Krajinapetrol iz Banjaluke dala je negativno mišljenje o ponudi za preuzimanje preostalih akcija koju je objavila banjalučka firma NES. Uprava je u zaključku dala negativno mišljenje, iako je pozitivno ocijenila planove NES-a po pitanju dalje budućnosti Krajinapetrola, a koja predviđa širenje poslovne mreže i otvaranje novih radnih mjesta.

NES je nedavno došao do 32,2% vlasništva u Krajinapetrolu nakon što je kupio paket akcija koje je prodala kompanija Petrobart Holdings Ltd, čime je nastala zakonska obaveza objavljivanje ponude za preuzimanje.

U mišljenju uprave navodi se da NES namjerava, ukoliko za to budu ispunjeni uslovi, poboljšati organizaciono i funkcionalno obavljanje djelatnosti društva kroz međusobnu integraciju, uzimajući u ozbir da Nes i Krajinapetrol obavljaju istu djelatnost.

Dodaje se da će se poslovanje unapređivati tako što će društva zajedno nastupati na tržištu, a što će povećati njihovu konkurentnost na tržištu, posebno u pogledu nabavne tržišne cijene nafte i naftnih derivata koje društva nabavljaju, odnosno prodaju, kao i u pogledu proširenja mreže maloprodajnih objekata (benzinskih stanica).

- Preduzeće će u ovoj i u narednoj poslovnoj godini prvenstveno ulagati u povećanje i proširenje obrtnih sredstava, odnosno invenstirati u proširenje i povećanje asortimana roba i usluga koje društva prodaju, odnosno pružaju na tržištu Bosne i Hercegovine. Takođe, planirane su i investicije u stalna sredstva, odnosno u izgradnju maloprodajnih i skladišnih kapaciteta, kao i u renoviranje postojećih kapaciteta, navodi se u mišljenju i dodaje da će se navedena ulaganja društva vršiti dijelom iz sopstvenih izvora a dijelom iz kratkoročnih i dugoročnih pozajmica.

Stav Uprave emitenta je da su izneseni planovi, ciljevi i namjere ponudioca prihvatljivi, uz izdvojeno mišljenje Davora Kneza, predstavnika INA Zagreb koji nije u mogućnosti da pozitivno ocijeni iznesene planove, ciljeve i namjere ponudioca.

Ovo je jasno s ozbirom da je INA takođe pokazala interes za Krajinapetrol, a Vlada RS joj je, kako je potvrđeno u medijima, dozvolila da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

INA ima udio u Krajinapetrolu od 9,7%.

NES, koji u tender ponudi djeluje samostalno, obavezao se da će svaku akciju koje je predmet ponude platiti 0,81 KM.

U mišljenju Uprave navodi se da cijena na koju se NES obavezao u ponudi predstavlja višu cijenu od one po kojoj je ova kompanija sticala akcije Krajinapetrola u posljednjih godinu dana prije nastanka obaveze za preuzimanje i utvrđena u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava. Također, sadrži i premiju.

Najveći akcionar Krajinapetrola sa 42,2% je Akcijski fond RS, a udjele imaju i drugi paradržavni fondovi - PREF 6,5% i Fond za restituciju RS 3,2%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.