Izvor: Tanjug | Četvrtak, 09.01.2020.| 07:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušten u rad gasovod Turski tok

(Foto: YouTube/screenshot)
Na svečanosti u Istanbulu u srijedu, 8. januara, je svečano pušten u rad gasovod Turski tok.

Osim ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je saradnja Rusije i Turske na projektu Turski tok dobar primjer saradnje dvije zemlje u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dvije zemlje, već i za građane cijele Evrope.

Putin je na svečanosti povodom puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao za i cijelu Evropu.

On je podsjetio da postoji i Plavi gasovod, ali da sada ruski gas ide za Tursku i druge korisnike novom rutom i istakao da je projekat Turski tok bio veoma zahtevan za izvođače pošto ide ispod Crnog mora.

Gas ide od Zapadnog Sibira, zatim do Turske, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija, napomenuo je Putin.

- To će biti značajno samo za tursku ekonomiju već će doprinjeti i razvoju mnogih evrpskih zemalja - naglasio je Putin i dodao da će novi gasovod doprinjeti sigurnom snabdijevanju gasa za cijelu Evrope, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa, uz poštovanje ekoloških standarda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.