NavMenu

Gomilaju se problemi u GIKIL-u - Ugovori s partnerima ističu, a nove nema ko potpisati

Izvor: Klix Srijeda, 08.01.2020. 12:19
Komentari
Podeli
Problemi u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) iz dana u dan se gomilaju. Ugovori s poslovnim partnerima ističu, a s obzirom na to da uprava kompanije ne funkcioniše, nove dokumente nema ko potpisati. Uz to, isplata plaća je otežana, a radnicima kasni i naknada za topli obrok.

Nakon hapšenja, a zatim i puštanja na slobodu sedam članova uprave GIKIL-a, koji se sumnjiče za organizirani kriminal, stvari su u ovoj lukavačkoj kompaniji krenule nizbrdo.

Uprava kompanije u ovom trenutku nije konstituisana, a za sada nije poznato decidno ni kada će biti, što predstavlja jednu od najvećih kočnica u nesmetanom funkcionisanju GIKIL-a.

Jedan od najvećih korisnika GIKIL-ovih usluga je Željezara Smederevo s kojom je, kako saznaje Klix.ba, glavni ugovor istekao koncem prošle godine. Na isteku je i još nekoliko ugovora koje također sada nema ko produžiti i upravo to stvara najveću zabrinutost kod radnika.

- Fabrike u GIKIL-u rade, međutim sve je to nesigurno, jer nemamo dugoročnih ugovora s najvećim poslovnim partnerom iz Smedereva. Višemilionske iznose za ugovore sada nema ko odobriti, a radnici su zabrinuti, kao i sindikat. Isplata plaća je i dalje otežana, a sada prvi put javno kažem da nama duguju i isplata jednog toplog obroka. Već smo uputili dopis da se to mora iznivelisati do kraja ovog mjeseca - kaže za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

Na korak od propasti

Bez stabilnih partnera nema finansijskih sredstava, samim tim ni isplate plaća, a od radnika se sve glasnije može čuti da se ovaj nekadašnji gigant nalazi na korak od potpune propasti. Zbog toga radnici od Vlade Tuzlanskog kantona traže da se aktivno uključi u rješavanje problema te da pronađe strateškog partnera koji će GIKIL izvući iz dubioze.

Međutim, iz Kantonalne vlade poručuju da su u ovom slučaju njihove ruke vezane i kako pojašnjavaju, sada je sve na stečajnom upravniku u kompaniji HKH koja je u stečaju, a iz koje je proizašao GIKIL.

- U KHK, koji je suosnivač GIKIL-a, uveden je stečaj i od tada sve ingerencije i ovlasti Vlade TK i resornog ministarstva nad tim društvom prestaju. Samim tim mi u GIKIL-u ništa ne možemo rješavati, ali ni sugerisati. Lično sam bio moderator određenih sastanaka kako bismo pokušali riješiti probleme, ali ovlasti regulisane zakonom Vlada TK nema kada je riječ o GIKIL-u - kaže za Klix.ba Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

S druge strane, iz Sindikalne organizacije GIKIL-a kažu da su u ranijim slučajevima i vladama na višim nivoima vlasti ruke bile svezane, međutim rješenja za izlazak kompanija iz krize su se pronalazila.

- Oni kao jedni od osnivača ovom kompanijom mogu upravljati preko svojih poluga, odnosno članova uprave. Neka oni sada osiguraju održavanje sjednice Skupštine društva kako bi se osiguralo formiranje nadzornog odbora. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje, a realno je da ova kompanija može još dugo živjeti - navodi Imamović.

Neizvjesno održavanje Skupštine društva

Prema posljednjim podacima, GIKIL već izvjestan period posluje u gubitku, a kada će Skupština društva biti održana za sada niko decidno ne može reći.

- Skupština društva bi mogla biti održana do kraja ovog mjeseca, jer je njena priprema u toku, međutim, da li će zaista do toga doći u ovom trenutku vam ne mogu potvrditi - kratko je izjavio za Klix.ba Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u kompaniji KHK koja ima dva mjesta u Nadzornom odboru u GIKIL-u.

Ranija, decembarska sjednica Skupštine društva, na kojoj je trebao biti imenovan novi saziv Nadzornog odbora, je otkazana. Dok traju peripetije Tužilaštvo Tuzlanskog kantona aktivno radi na predmetu koji se vodi protiv grupe osumnjičene za organizirani kriminal u GIKIL-u.

U njoj se nalaze Pramod Mittal, bivši predsjednik Nadzornog odbora i još dva člana uprave kompanije Rajib Das i Paramesh Bhattacharyy, zatim članovi nekadašnjeg Nadzornog odbora Ivan Vukšić, Ivana Bunoza i Mate Pavković, sekretarica kompanije Erna Mehmedović i Mittalova kćerka Shristi Mittal.

Svi spomenuti su se našli iza pritvorskih rešetaka, ali su naknadno pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane, izuzev Mittalove kćerke, jer se ona nalazi izvan BiH. Prema dosadašnjoj istrazi, GIKIL je nezakonitim radnjama dosad oštećen za 21 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.