NavMenu

MMF zatvara kancelariju u Atini - Grčka izašla iz strogog nadzora

Izvor: RTRS Srijeda, 08.01.2020. 12:03
Komentari
Podeli
Međunarodni monetarni fond (MMF) zatvoriće kancelariju u Atini u narednim mjesecima, deceniju pošto se pridružio ogromnom programu spasavanja koji je spriječio bankrot Grčke, izjavio je prošle noći grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je rekao da će Grčka nastaviti saradnju sa MMF, ali "kao zemlja koja je izašla iz okvira strogog nadzora MMF".

Planirano zatvaranje predstavništva MMF se smatra simboličnom potvrdom povratka Grčke u finansijsku respektabilnost.

Micotakis je to izjavio poslije noćašnjeg sastanka u Vašingtonu s novom direktorkom MMF, Kristalinom Georgievom.

Grčka je od svojih partnera u evrozoni i MMF od 2010. godine tražila tri paketa pomoći. To je postalo neophodno pošto ta zemlja više nije mogla da se zadužuje na međunarodnim tržištima novca, jer se otkrilo da je godinama skrivala ključne finansijske podatke.

Programi pomoći su se završili avgusta 2018. godine, kada se Grčka vratila na tržište poslije bolnih osmogodišnjih nastojanja da popravi svoje finansije, ali pomoć u novcu joj je stigla uz stroge uslove.

Tokom perioda pomaganja finansijama Grčke je došlo do snažnog porasta nezaposlenosti, dok su primanja građana više puta smanjivana, a porezi povećani.

Atina je i dalje pod nadzorom povjerilaca.

Prošle godine Grčka je prijevremeno otplatila neke od svojih kredita MMF, a Vlada kaže da će naredni dio kredita biti vraćen MMF početkom ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.