Izvor: eKapija | Srijeda, 08.01.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objavljen poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte u FBiH

(Foto: noppharat/shutterstock.com)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je kvalifikovane kompanije da se prijave za istraživanja, na prethodno određenim blokovima u Federaciji BiH, sa ciljem da se utvrde ekonomski interesantne rezerve ugljovodonika i ostvari komercijalna proizvodnja.

To je prvo otvoreno javno nadmetanje kako bi se istražili i koristili netaknuti potencijalni geološki resursi Federacije BiH, za razvoj energetske industrije, povećanje energetske sigurnosti i budućeg ekonomskog rasta i prosperiteta FBiH i BiH, ističe se u objavljenom pozivu.

Prostor za koji se raspisuje javno nadmetanje obuhvata 4 bloka. Tri bloka nalaze se na prostoru Panonskog bazena - Blok BiHPo1, Blok BiHPo2 i Blok BiH Tz i jedan blok na prostoru Dinarida – Blok BiH D1.


(Foto: fbihvlada.gov.ba)
Javno nadmetanje se vrši u svrhu dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju putem potpisivanja ugovora o koncesiji između Vlade Federacije BiH i odabranog ponuđača.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će da bazira ocjenu ponuđača na tehničkoj, finansijskoj i stručnoj sposobnosti. Ocjena ponude će da se bazira na količini i kvalitetu ponuđenih istražnih radova, programa rada koji će na najbolji način da djeluje na glavni cilj, a to je da se istražnim radovima razumije i realizuje potencijal resursa ugljovodonika FBiH. Ponuda će se ocjenjivati i na osnovu finansijskog kriterija.

Procjena značajnih ponuda će se vršiti simultano, te Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije podstiče samo one ponuđače koji zadovoljavaju minimalne kriterije da izrade i predaju svoje ponude.

Rok za dostavljanje ponuda je 27. maj 2020. godine.

Više informacija možete pogledati OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.