Izvor: eKapija | Srijeda, 08.01.2020.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četiri razloga za čitanje knjige prije spavanja

Ilustracija (Foto: vipman/shutterstock.com)
Ukoliko ste osoba koja donosi mnogo bitnih odluka ili jednostavno imate mnoštvo stvari o kojima brinete, vjerovatno vam je teško da se opustite i utonete u san nakon napornog dana.

Sajt jysk.rs priredio je blog o jedostavnom rješenju - prije spavanja čitajte knjigu.

Evo i zašto:

1. Ostavite brige iza sebe

Kada je vrijeme za spavanje, a vaš um je nemiran, fokusiranje na čitanje knjige je odlična stvar za smanjenje nervoze i manje razmišljanja o poslu koji vas čeka. Ako je priča posebno zanimljiva, uvući će vas u svoj svijet i bićete potpuno opušteni.

2. Brzo ćete zaspati

Mnogi od nas su imali situacije kada nam glava jednostavno "padne" dok čitamo i utone u san. To je potpuno normalna stvar kada vam je toplo i udobno. Ako čitate dosadnu knjigu, zaspaćete još ranije.

3. Dopustite sebi malo mira

Svi smo zauzeti i konstantno smo na telefonu ili nekom drugom uređaju, i zato dopustite sebi malo mira i tišine bar prije spavanja, kada ćete se skoncentrisati samo na jednu stvar. Ostavite mobilni, računar ili tablet u drugoj sobi i uzmite knjigu u ruke.

4. Knjiga ne ispušta nikakvu svjetlost


Telefon, TV ili tablet zrače plavim svetlom, što za uzvrat govori vašem mozgu da je napolju dan, te zbog toga niste umorni. Dok je za knjigu potrebno samo malo svjetlosti kako biste mogli da je čitate i uživate u njoj.

Sjajni klasici za čitanje prije odlaska u krevet

Gordost i predrasuda - Džejn Ostin: Radnja ovog klasika odvija se u 19. vijeku, a radi se o romantičnoj knjizi sa Elizabet Benet kao glavnim likom i njenim sestrama.

Veliki Getsbi - F. Skot Ficdžerald: Milioner Getsbi živi u SAD-u u 1920. i zaljubljen je u prelijepu Dejzi Bjukenon.

Moja Afrika - Karen Bliksen: Memoar o 17 godina provedenih na plantaži kafe u Keniji.

Dejvid Koperfild - Čarls Dikens: Priča o Dejvidu Koperfildu koji odrasta bez oca, prolazi kroz puno prepreka, ali nikada ne gubi svoj duh.

Grof Monte Kristo - Aleksandar Dima: Mladi Edmond Dantes je nepravedno osuđen. Sprijatelji se sa susjedom u zatvoru i uspeva da preokrene svoj život.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.