NavMenu

FlyBosnia planira rast broja putnika od 100% godišnje - Uskoro letovi od Tuzle do Londona

Izvor: Indikator Srijeda, 08.01.2020. 08:46
Komentari
Podeli
FlyBosnia predviđa da će u naredne tri godine zabilježiti 100% godišnji rast putnika, ali upozorava da nedostatak potpore vlade i drugih dionika ometa njen razvoj.

Generalni direktor prevoznika Tarik Bilalbegović nedavno je rekao da će kompanija imat godišnji rast od 100% u naredne tri godine.

- Procjenjujem da ćemo usluživati i do pola miliona putnika godišnje u naredne tri godine. Osjećamo se vrlo dobro. Putanja napretka je vrlo stabilna. Već imamo brojne čarter zahtjeve u visokoj sezoni. No potrebna nam je partnerska avionska tvrtka jer sa tri aviona ne možemo opsluživati ​​svaki segment - dodao je Bilalbegović.

FlyBosnia, koja u svojoj floti trenutno upravlja jednim Airbusom A319, planira u aprilu dodati još dva aviona istog tipa, podsjeća Ex-Yu Aviation.

Hibridni prevoznik napominje da nema podršku vlade i razumijevanje vlasti.

- Bosna je i dalje zemlja u razvoju. Unatoč svojoj ljepoti, vladin stav je zaglavio u devedesetim. Mi zapravo radimo sve sami i to je stvarno teško. Nažalost, imamo problema na koje se druge aviokompanije ne moraju fokusirati - rekao je Bilalbegović.

Dodao je da im je kao zračnom prevozniku potrebna podrška vlade i to je nešto s čime se stvarno bore.

- Na primjer, nakon što smo u roku od tri mjeseca prevezli 40.000 putnika u Sarajevo, šef aerodroma Sarajevo rekao nam je "To je sjajno, ali zbog vas sam morao zaposliti još četiri carinika." Dakle, postoji diskonekcija između onoga što mi donosimo i što bi aerodrom trebao učiniti da nas podrži. Takav način razmišljanja mora se promijeniti.

Nadalje, rekao je da je najveći izazov koji imaju su menadžment i ljudi.

- Poslujemo na tržištu na kojem su postojale dvije bivše državne aviokompanije i oni su se srušile. Stoga se trudim da nikoga ne zaposlim iz državnih tvrtki.

Komentirajući nadolazeće nove rute, izvršni direktor FlyBosnia napomenuo je da će prijevoznik uskoro uvesti letove između Tuzle i Londona nakon uvođenja usluga između Mostara i Rima prošlog mjeseca.

- Imamo temeljni problem ili izazov prilikom uvođenja potpuno nove destinacije. Nemamo bazu podataka koju možemo pogledati i usporediti faktore opterećenja drugih avionskih kompanija. Počinjemo od nule. Kao rezultat toga, naš je rast ogroman, ali i veliki su izazovi - rekao je Bilalbegović.

- Pokušali smo ispitati određene rute i odredišta i pogledali smo što rade druge aviokompanije koje lete u Bosnu, poput Wizz Air-a i Ryanaira. Ne možemo se natjecati s njima. Očito se radi o ekonomiji razmjera. Devedeset posto naših putnika su stranci i turisti. Nedavno smo potpisali čarter ugovor za do trideset letova za Bahrein. Ista stvar je s Kuvajtom, Jordanom, Libanonom… Idućeg ljeta dovest ćemo putnike iz Pariza i Londona u Sarajevo, a zatim ćemo ih povezati u naše zaljevske destinacije. To je tržište niša za koju mislimo da može funkcionirati. Nećemo raditi ništa egzotično jer si to ne možemo priuštiti. Pokušat ćemo to raditi jednostavno - primijetio je.

Ranije je rekao da FlyBosnia planira lansirati usluge od Sarajeva do Pariza i Barselone sljedećeg ljeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.