NavMenu

Kineska kompanija Sinohydro Corporation Limited otvorila poslovnicu u Banjaluci

Izvor: Capital Ponedjeljak, 06.01.2020. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Kineska državna kompanija Sinohydro Corporation Limited otvorila je nedavno poslovnicu u Banjaluci iz koje planira rukovoditi projektima u BiH, saznaje portal Capital.

Preduzećem registrovanim u Ulici Svetozara Markovića u naselju Nova Varoš će upravljati Liu Židong iz Pekinga koji će imati odriješene ruke za sklapanje milionskih poslova.

Naime, on će samo za ugovore čija vrijednost prelazi 40 mil EUR morati tražiti pismenu saglasnost osnivača.

Ime ove kompanije vezalo se za nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini od kojih je većina u Republici Srpskoj.

Oni sa preduzećem Azvirt Limited Liability čini konzorcij koji je angažovan na izgradnji mosta Počitelj na Koridoru 5C, poslu vrijednom 28,1 mil EUR.

Konkurisali su i za izgradnju Hidroelektrane Dabar vrijedne 430 mil KM. Zbog žalbi i sudskih postupaka proces izbora izvođača radova nije završen iako se to očekivalo još tokom prošle godine.

Sinohydro Corporation Limited je bio dio konzorcija koji je trebao graditi hidroeletranu Ulog na gornjem toku rijeke Neretve. U vezi sa tm je 2012. godine sa EFT grupom Vuka Hamovića koja je koncesionar potpisan ugovor o izgradnji koja nikada nije počela.


Vlada Republike Srpske je najvećem trgovcu struje na balkanu produžila rok za izgradnju do maja 2022.

Kineska kompanija se još prije nekoliko godina nudila da gradi autoput Banjaluka-Mliništa. Oni su na osnovu sporazuma iz 2015. dostavili i studijsku dokumentaciju neophodnu za završne pregovore o kreditu i studiju uticaja na životnu sredinu, ali Savjet ministara BiH nije dao svoju saglasnost za ovaj projekat.

Bili su zainteresovani i za gradnju nove bolnice u Doboju ali nisu pobjedili na tenderu.

Portal Capital piše i o koruptivnim radnjama ove kineske kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.