NavMenu

Vjekoslav Vuković, predsjednik STK BiH - Treba nam dobro plaćen radnik

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.01.2020. 11:50
Komentari
Podeli
Vjekoslav Vuković (Foto: YouTube/screenshot)Vjekoslav Vuković
Treba da potičemo mlade da ostaju, da startap kompanijama dajemo neke prednosti u njihovom razvoju, da im damo određene periode da se stabiliziraju, kaže za Nezavisne Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Govoreći o tome šta nas očekuje u 2020. godini, rekao je da razloga za optimizam moramo imati.

- Ukoliko taj razlog za optimizam nestane, nestaće naša pokretačka snaga - naglasio je Vuković u intervjuu za Nezavisne.

Ocijenio je da u BiH treba razvijati stvari na brzini rješavanja sudskih sporova, naplati određenih dugovanja, potraživanja između kompanija i tako dalje.

- Ali mi uvijek govorimo i o većoj transparentnosti kada su u pitanju javne nabavke, kao i u borbi protiv korupcije, koja je jedan od najvećih nameta BiH - rekao je Vuković.

Očekujete li da bi u 2020. godine moglo doći do rasta ili oporavka industrijske proizvodnje BiH, koja je, da podsjetimo, u oktobru 2019. bilježila pad za 10,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine?

- Prema Vašim spoznajama, pad industrijske proizvodnje je 10,4%. Međutim, ako uzmete analizu Centralne banke BiH, mi imamo porast obujma industrijske proizvodnje. Taj obujam je porastao za 1,6%, što je veoma malo. U okviru njega imamo pad prerađivačke industrije, a u njoj leži naša radna snaga. Tu zapravo imamo problem. A kada govorimo o ukupnoj industrijskoj proizvodnji, onda smo tu sasvim sigurno u određenoj pozitivi. Naravno, ja uvijek volim da dijelim optimizam, pa kažem da statistika ne pokazuje ono što je realno stanje u BiH. Definitivno, kada govorimo o energentima i svim drugim elementima koje možemo ponuditi investitorima i tržištu, i dalje je to veliko bogatstvo u BiH, a sve ostalo je u stvari do nas. Prema tome, moramo poraditi svi zajedno na ovome i ne bih nikada govorio da je nešto crno ili sivo i tako dalje.

Nekada je jedan od kapaciteta BiH bila i radna snaga, ali je imamo sve manje. Je li to problem?

- Svi govore da je jeftina radna snaga komparativna prednost BiH kada govorimo o industriji, o privlačenju stranih investitora. Ja to ne bih kazao tako. Nama treba bogat i dobro plaćen radnik da ostane u BiH, kako bismo bosanskohercegovačke kapacitete iskoristili maksimalno. Jeftina radna snaga danas se pretvara u ekonomsku migraciju i toga smo svi postali svjesni. Naši djelatnici, nažalost, odlaze zbog loših uvjeta u BiH. Na tome treba da radimo, da ti uvjeti budu puno bolji, kako bismo iskoristili kapacitete BiH onako maksimalno kako bi to doista i trebalo.

Da li BiH dovoljno koristi kapacitete koje ima, kao što su jeftina radna snaga i energenti, za privlačenje stranih investicija?

- Nažalost, tu se moramo složiti da ih ne koristimo dovoljno. Treba da potičemo mlade da ostaju, da startap kompanijama dajemo neke prednosti u njihovom razvoju, da im damo određene periode da se stabiliziraju. A ne da bude da mladi otvore startap kompaniju, a za dva mjeseca imaju 30 inspekcija za vratom. Jednostavno, moramo im dati priliku da se razviju, da njihove inovacije i ideje dođu do izražaja. Tu u cijelosti kompletan ekonomsko-gospodarski segment BiH mora biti na raspolaganju. Da bi on kao takav bio na raspolaganju, politike, političke elite, moraju u prvi plan staviti razvoj gospodarstva BiH.

Konačno smo nedavno, 14 mjeseci nakon izbora, dobili Savjet ministara BiH, kakva su vaša očekivanja od nove vlasti na bosanskohercegovačkom nivou?

- Ukoliko se krene po ekspozeima, koje smo do danas čuli, da će ekonomija odnosno gospodarstvo biti u prvom planu, mi uvijek dodajemo da ne možemo samo govoriti, znate - gospodarstvo će biti u prvom planu. Paralelno s tim moraju se razvijati stvari na brzini rješavanja sudskih sporova, naplati određenih dugovanja, potraživanja između kompanija i tako dalje. Ali mi uvijek govorimo i o većoj transparentnosti kada su u pitanju javne nabavke i u borbi protiv korupcije, koja je jedan od najvećih nameta u BiH.


U posljednje vrijeme mnogo se govori o mogućem povećanju stope PDV-a. Treba li da dođe do toga?

- Vidite, mi danas govorimo o tome da se govori... Dakle, razgovara se o promjenama stope PDV-a. Da li postoji neki zvaničan stav? Mi ga još nismo dobili. Koje su to zapravo analize koje govore u prilog "za", u prilog "protiv". Međutim, ono za šta se Vanjskotrgovinska komora zalaže jeste da se, u okvirima postojećih granica PDV-a, produži rok za plaćanje PDV-a sa desetog u mjesecu do kraja mjeseca. Tako da dobijete nekih 20 dana vremena. Potom, da se skrate rokovi za povrat PDV-a na 30 dana. Da definiramo koji su naši razvojni brendovi. Turizam je u BiH u velikom porastu i smatramo ga danas, pored IT sektora, jednom od brzorastućih grana u BiH. Zašto turizam ne smatramo izvoznim proizvodom? Dakle, kod njega treba ili smanjiti stopu PDV-a ili ga osloboditi PDV-a. Mi brendiramo BiH, predstavljamo je vani, i naš turizam je zapravo izvozni proizvod BiH. Prema tome, postoje određene, konkretne inicijative. O ukupnoj promjeni stope PDV-a, smanjenju ili povećanju, potrebni su jedan puno širi konsenzus i mnogo dublje analize.

Imamo li razloga za optimizam u 2020. godini?

- Pa, vidite, razloga za optimizam moramo imati. Ukoliko taj razlog za optimizam nestane, nestaće naša pokretačka snaga. Dobili smo vlast, što je veoma dobro za BiH. U okruženju su se stvari već poredale na određeni način. Nestaje ta, hajmo reći, nestabilnost, i sve se više razmišlja kako da zemlje CEFTA maksimalno surađuju, smanjuju barijere uvoza i izvoza i tako dalje. Jer mi kada privlačimo stranog investitora da radi u BiH, uvijek naglasimo da je BiH članica CEFTA, što znači da tržište nije 3,5 miliona stanovnika, već da govorimo o tržištu od 20 miliona ljudi. Prema tome, svi zajedno moramo djelovati pozitivno, povezivati se među sobom, kako bi sve izašlo na vrlo dobro, što i očekujem u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.