Izvor: Tanjug | Nedjelja, 05.01.2020.| 10:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineski 5G "pametni" voz juri 350 na sat, bez mašinovođe (VIDEO)

Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)
Polaskom G8811 "pametnog" voza koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvjetu a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu.

Ta linija vodi od Pekinga do Džangđijakua, grada u sjevernoj pokrajini Hebej, koji će zajedno s kineskom prestonicom biti domaćin zimskih Olimpijskih igara 2022. godine.

Kako je izvjestila agencija Sinhua, željeznička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 km/h, smanjiće vrijeme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa ranijih više od tri sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj.

Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela.

Među prvim putnicima u "pametnom" vozu, čiji je polazak sa pekinške sjeverne željezničke stanice u ponedjeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dvije zlatne medalje u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

Jang Jang (43), koja je sada predsjednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Sinhua da je brza pruga Peking-Džangđijaku od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022, jer će doprinijeti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.


Gradnja ove brze željeznice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Džangđijaku na raspolaganju prostor za snouborde i ostalu skijašku opremu.

Pokrenuta je takođe usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu da bi kupili papirne vozne karte.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.