NavMenu

Autoceste FBiH najavile višemilionske tendere za gradnju dionica Koridora 5C - Susret zainteresovanih kompanija 16. januara u Mostaru

Izvor: Indikator Subota, 04.01.2020. 16:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
U JP Autoceste FBiH u Mostaru 16. januara biće održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konsultanti, a na kojem će se moći upoznati sa tenderiranjem za ugovore na izgradnji dionica Koridora 5C u Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Preduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati).

Takmičenje za ove ugovore očekuje se da počne 31. marta 2020., a tender za tunel Prenj u prvoj polovini 2020. godine.

Osim tendera za izvođenje radova, raspisaće se i tender za konsultantske usluge nadzora nad ovim dionicama.

Autoceste FBiH iskoristiće sredstva zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 97,2 mil EUR i zajma od Europske investicijske banke (EIB) u istovjertnom iznosu za finansiranje izgradnje ovih prioritetnih dionica.

Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 mil EUR, biće osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca.

Ukupni procijenjeni trošak radova i konsultantskih usluga za pomenute tri dionice iznosi 540 mil EUR.

Osim toga, očekuje se da će 16. marta 2020. godine početi tenderiranje za dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara.

Finansiranje ove dionice predviđeno je zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60,0 mil EUR, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 mil EUR, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 mil EUR.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.