Izvor: Večernji list | Subota, 04.01.2020.| 06:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovim industrijama 5G mreža donosi najveće promjene

Ilustracija (Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Prema najavama, mreža pete generacije ili skraćeno 5G donijeće četvrtu industrijsku revoluciju i promijeniti način na koji stvari funkcionišu u većini ljudskih djelatnosti.

Sama tehnologija omogućava prenos podataka brži od jednog gigabajta po sekundi i bitno smanjuje vrijeme latencije, odnosno vrijeme čekanja odgovora na zahtjev i omogućuje spajanje više korisnika na jednu baznu stanicu nego do sada. Uvođenje 5G mreže je preduslov za stvaranje pametnih gradova u punom smislu te riječi.

Automobilska industrija

Nova tehnologija koja dolazi s 5G mrežom učiniće naše automobile pametnijim, odnosno omogućiće im da međusobno komuniciraju. Automobili spojeni na 5G mrežu moći će da pričaju s drugim automobilima i informišu ih o smjeru i brzini kretanja, a moći će da komuniciraju i sa semaforima i drugom putnom infrastrukturom, čime će se znatno poboljšati sigurnost na putevima.

Medicina

U pogledu medicine, 5G tehnologija se najčešće spominje u kontekstu virtuelne dijagnostike, no brzina i pouzdanost omogućiće hirurzima da korišćenjem robotskih ruku obavljaju operacije na daljinu, virtuelni monitoring pacijenata jer ta brzina interneta omogućava trenutu reakciju. Ovo će posebno doći do izražaja kada su u pitanju hitni slučajevi u kojima je vrijeme od ključne važnosti.

Saobraćaj

Uz već pomenuti razvoj komunikacije automobila s drugim automobilima, 5G tehnologija će omogućiti semaforu da obavijesti automobil za koliko će sekundi promijeniti svjetlo pa će vozač moći brže i kvalitetnije da reaguje u saobraćaju. Isto tako, semafori će se automatski prilagođavati stanju na raskrsnicama, što će osjetno smanjiti gužve u saobraćaju.

Energetika

Primjena 5G mreže omogućiće velike promjene u energetskom sektoru, pogotovo po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Robotski sistemi zamijeniće ljude na potencijalno opasnim poslovima i zadacima, omogućiti veću automatizaciju procesa, a kompletni sistem bi trebalo da bude pouzdaniji i efikasniji nego do sada.

Poljoprivreda

Uvođenjem 5G tehnologije omogućiće potpunu automatizaciju i povezivanje radnih mašina do te mjere da će svi traktori i slične mašine funkcionisati bez vozača. Nove tehnologije omogućiće pametan uzgoj biljaka i optimizaciju navodnjavanja i fertilizacije, analizu tla i bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.