Izvor: Nezavisne novine | Petak, 03.01.2020.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VIDOVIĆ: U 2020. najviše ulaganja u zdravstvo i energetiku

Zora Vidović (Foto: youtube.com)
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će u 2020. godini biti zadržan trend povećanja iznosa u budžetu Srpske planiranog za finansiranje javnih investicija, a najveća ulaganja planirana su u zdravstvu i energetici.

Vidović je navela da su u prijedlogu Programa javnih investicija za period 2020-2022. godina kandidovani projekti ukupne vrijednosti 519 mil KM.

- Za 2020. kandidovane su investicije vrijedne 282,3 mil KM za koje treba biti sklopljena finansijska konstrukcija, jer se ovi projekti finansiraju iz budžeta, kreditnih sredstava i grantova, uključujući grant Srbije. Najveća ulaganja u periodu 2020-2022. planirana su u zdravstvu u iznosu od 147,2 mil KM i energetsku infrastrukturu u iznosu od 55 mil KM. Značajna su i ulaganja u oblasti životne sredine i transportne infrastrukture - rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, u oblasti zdravstva najznačajnije je ulaganje u izgradnju nove bolnice u Doboju čija je ukupna vrijednost 103,6 mil KM, a u naredne dvije godine će za te svrhe biti izdvojen 31 mil KM.

- U narednoj godini za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izdvojićemo 48,9 mil KM, a za izgradnju i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu 27,2 mil KM. Planirani su i mnogi drugi projekti, od kojih se izdvajaju radovi u bolnicama u Zvorniku i Foči, a nastavićemo i finansiranje i podršku zdravstvenim ustanovama širom Srpske - naglasila je Vidović.

Ona je dodala da će planirana ulaganja doprinijeti privrednom rastu.

- U 2020. očekujemo nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama od 3,5%, kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija. Vlada za narednu godinu planira investicije koje će podići rast bruto domaćeg proizvoda na više od planiranih 3,5% kada te investicije budu realizovane - kaže Vidović.

Zbog kašnjenja u formiranju vlasti na nivou BiH, rekla je Vidovićeva, bili su blokirani mnogi projekti i sredstva za saobraćajnu, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, što je umanjilo i pokazatelje u Srpskoj.

Prema njenim riječima, budžetom Srpske za 2020. za kapitalne investicije je planirano 135,3 mil KM, što je povećanje u odnosu na rebalans budžeta za 2019. godinu za 38,3 mil KM, a odnose se uglavnom na izgradnju i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova.

Vidović je istakla da su ključni ekonomski dokumenti Program ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina i budžet za 2020. kreirani tako da obezbijede stabilne finansije koje će unaprijediti životni standard u Srpskoj uz istovremeni nastavak investicionih procesa i blago rasterećenje privrede.

Budžetski okvir za 2020. godinu, podsjetila je ona, iznosi 3,4 mlrd KM, što predstavlja uvećanje od 108,4 mil KM ili 3,3% u odnosu na rebalans budžeta za 2019.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.