NavMenu

Niže cijene rominga u regionu osim u BiH i Crnoj Gori - Plan potpuno ukidanje od 1. jula 2021.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.01.2020. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od srijede, 1. januara, snižene su od 9 do 35%, u skladu s drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o romingu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, a dodaje da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primjena Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matić i dodaje da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donijele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cijene uvedene 1. jula.

- Ne može se reći da krše sporazum jer su primijenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primjenile drugu fazu - rekla je Matić.

Podaci ukazuju da je u prva tri mjeseca primjene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko 9% više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Taj podatak ide u prilog tome da je primjena sporazuma donijela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane - kazala je Matić.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se mijenja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.

Od 1. jula sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu 2019. godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Pokrajina Kosovo) podjseća Tanjug.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.