NavMenu

Uspješno privedena kraju privatizacija četiri preduzeća u ZHK-u: U pripremi privatizacija još tri preduzeća

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 19.11.2009. 13:26
Komentari
Podeli

Agencija za privatizaciju u Zapadno-hercegovačkom kantonu ulaže ogromne napore kako bi se provela uspješna privatizacija preduzeća sa područja sve četiri općine ovog kantona. Tako je nakon ogromnih napora uspješno privedena kraju privatizacija firme Famos TDV d.o.o. Ljubuški, hotela Bigeste iz Ljubuškog, Veterinarske stanice Posušje, kao i dijela Vodoprivrednog preduzeća Ljubuški.

Ovih dana je u pripremi privatizacija kompanija Soko Vil iz Ljubuškog, OTP Lištica Široki Brijeg kao i hotela Grude. Kada je u pitanju Soko Vil radi se o kompaniji koja je definitivno propala i neaktivna je posljednjih sedam-osam godina. Trenutno je u fazi pripreme, a javni poziv bi trebao biti raspisan do kraja mjeseca. Dosada je urađena procjena vrijednosti mašina i opreme, a procjena vrijednosti zemljišta i objekata je u završnoj fazi, te se još utvrđuju obaveze za dugovanja prema MIO. Prema dosadašnjim procjenama iz Agencije za privatizaciju ZHK-a vrijednost početnog kapitala ove kompanije bi trebala iznositi između milion i pol i dva miliona KM.

Nakon šestog javnog poziva ljubuški hotel Bigeste je uspio pronaći kupca, te je tako potpisan ugovor o prodaji između direktora agencije Ante Markića i Branke Vučić, direktorice firme Unitrade d.o.o. Ljubuški. Ova kompanija se svojim planom pokazala kao znatno bolja od konkurencije, te je u konačnici hotel Bigeste kupila za 317.770 KM. Iako je cijena kapitala zbog raspisivanja brojnih poziva pala na 317.770 KM kupac će za hotel izdvojiti znatno više sredstava, odnosno približno 4 miliona KM.

Naime, prema riječima Ante Markića, kupac se pored uplate kapitala obavezao da će u hotel Bigeste investirati 2.770.000 KM, te preuzeti obaveze prema bivšim djelatnicima, za što postoji i jamstvo kod banke u iznosu od 400.000 KM.

"Kad se sve zbroji, može se reći da je ukupna vrijednost oko 4 miliona KM", kazao je Markić. Dodaje kako je kupac sklopljenim ugovorom preuzeo sve obaveze nastale u preduzeću, a koje nisu imale. "Iz agencije možemo reći da smo nakon šest pokušaja prodaje uspjeli prodati hotel i da smo zadovoljni ponudom koju je dostavio kupac. Pored svega navedenog kupac planira zaposliti nova 34 djelatnika", navodi Markić.

Zbog odlične ponude kupca Unitradea d.o.o. Ljubuški, Markić smatra da će prodaja hotela Bigeste predstavljati jednu od uspješnijih privatizacija na području Zapadno-hercegovačkog kantona. Iz Unitradea d.o.o. Ljubuški su se obavezali da će od hotela napraviti što će biti ponos ove općine. Kroz naredne tri godine planiraju rekonstrukciju postojećih objekata u Ljubuškom i na Kravici, te izmirenje obaveza prema bivšim djelatnicima.

Nakon hotela uspješno je privatizirana i Veterinarska stanica Posušje, kao i dio Vodoprivrednog preduzeća Ljubuški, tačnije nekretnine površine 7.600 kvadratnih metara koja se nalazi na putu prema Metkoviću. Za veterinarsku stanicu kupac je izdvojio 58 hiljada KM, te se obavezao zadržati temeljnu djelatnost kao i sve zaposlene i zaposliti jednog novog djelatnika u roku od godinu dana.

Kada je u pitanju prodaja dijela Vodoprivrednog preduzeća Ljubuški nakon četvrtog pokušaja prodaje preko aukcije, za ovu nekretninu je interes pokazala kompanija Stud-Commerce d.o.o. sa sjedištem u Ljubuškom s čijim je direktorom Petrom Erešom prošle sedmice potpisna kupoprodajni ugovor. Nekretnina je prodana za 150 hiljada KM, a ta sredstva su namijenjena za izmirenje obaveza prema djelatnicima preduzeća.

Prema riječima direktora Stud-Commerca Petra Ereša ova kompanija u iduće dvije godine namjerava uložiti 500 hiljada KM za adaptaciju prostora koji su sada devastirani i zapušteni, te zaposliti pet novih ljudi. Budući da se radi o kompaniji koja je ovlašteni distributer John Deere poljoprivrednih mašina i opreme za teritorij BiH u kupljenoj nekretnini imaju u planu otvoriti prodajni salon kao i osposobiti servis za servisiranje poljoprivrednih mašina i opreme.

"Želja nam je i da imamo dio opreme koju ćemo iznajmljivati proizvođačima koji si ne mogu priuštiti kupnju opreme, a imaju potrenu za njom u sezoni", kazao je Ereš. Navodi i da na ovaj način Stud-Commerce želi sudjelovati u razvoju poljoprivredne grane na području Ljubuškog kao i u zapošljavanju novih ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.