NavMenu

SOFTIĆ: Očekujem ubrzanje strukturnih reformi tokom 2020.

Izvor: Indikator Utorak, 31.12.2019. 12:08
Komentari
Podeli
Senad SoftićSenad Softić
Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da je očekivani ekonomski rast od 3% u ovoj godini solidan rezultat, u datim okolnostima.

- Globalna makroekonomska kretanja obilježili su usporavanje rasta, velike trgovinske tenzije, rekao bih pravi trgovinski ratovi i brojne geopolitičke neizvjesnosti, spominjem samo Bregzit, dok je na unutrašnjem planu otežavajući faktor bilo kašnjenje u formiranju vlasti - pojasnio je Softić.

Prema njegovim riječima, usporavanje industrijske proizvodnje u Njemačkoj reflektovalo se na smanjenje obima proizvodnje u BiH, dok se u zemlji "desilo nekoliko negativnih šokova – remont Rafinerije u Brodu, te problemi u mostarskom Aluminiju".

Guverner Centralne banke BiH naveo je da je usporavanje ekonomske aktivnosti u EU smanjilo izvoz BiH u odnosu na 2018. godinu, te dodao da je rast uslužnih djelatnosti poput trgovine i hotelijerstva, u određenoj mjeri amortizovao efekte usporavanja industrijske proizvodnje na ukupnu ekonomsku aktivnost BiH, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

- Uz očekivanu nisku inflaciju od oko 1,3%, te pad nezaposlenosti koja je i dalje relativno visoka, a uzimajući u obzir sve okolnosti, smatram da su glavni makroekonomski pokazatelji dobri - istakao je Softić, te dodao da je sve ovo daleko od nivoa koji bi obezbijedio značajno poboljšanje standarda građana BiH.

Prema njegovim riječima, formiranje i uspostavljanje funkcionalne vlasti u BiH trebalo bi da odblokira dodatna sredstva za javne investicije, što bi stimulisalo ekonomsku aktivnost i ublažilo efekte negativnih trendova iz okruženja.

- Uz to, svakako treba ubrzati strukturne reforme jer bez njih neće biti moguće ubrzati neophodni rast. Vjerujem da će se to moći ostvariti tokom 2020. godine - zaključio je Softić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.