Izvor: Tanjug/Beta | Ponedjeljak, 30.12.2019.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljen investicioni program "Srbija 2025" - Najavljeno 14 mlrd EUR za infrastrukturne i razvojne projekte

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ssguy/shutterstock.com)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od oko 14 mlrd EUR za infrastrukturne i razvojne projekte, kroz petogodišnji program investicionih projekata "Srbija 2025" najviše novca biti uloženo u saobraćajnu infrastrukturu.

- U putnu infrastrukturu će biti uloženo ukupno 5,078 mlrd EUR - kazao je Vučić na predstavljanju tog projekta.

Ponovio je i da će u narednih pet godina biti rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva, što će koštati oko 900 mil EUR, ali je izrazio bojazan da neće biti dovoljno domaćih kompanija koje će to moći da grade.

- Za željezničku infrastrukturu će biti izdvojeno 3,53 mlrd EUR - kazao je Vučić i dodao da u to ulazi i izgradnja metroa u Beogradu, za šta je predviđeno 1,37 mlrd EUR, iako smatra da će za taj projeket biti potrebno i manje novca.

Prema njegovim riječima, za vodni saobraćaj biće izdvojeno 274 mil EUR.

Kako je precizirao pored ostalog radiće se na povećanju kapaciteta luke Prahovo, izgradnje nove luke u Beogradu, na lukama u Smederevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

Vučić je najavio da će u vodovodnu i kanalizacionu mrežu biti uloženo milijardu EUR, ali da ne očekuje da će lokalne samouprave biti spremne da dostave dovoljno projekata da se potroši sav novac opredijeljen za te namjene.

Dodao je da je za pomoć srpskom stanovništvu na Kosovu namijenjeno dodatnih 150 mil EUR, za izgradnju infrastrukture, kako na sjeveru, tako i južno od Ibra.

- Za različite vidove povezivanja Republike Srpske sa maticom biće izdvojeno 100 mil EUR, pri tome nikada ne ugrožavajući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - rekao je Vučić.

Istakao je da će za privredu, industrijske parkove i zone biti izdvojeno 120 mil EUR i za zdravstvo dodatnih 600 mil EUR.

Za energetiku će biti izdvojeno 500 mil EUR, prije svega za izgradnju dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa od milijardu kubnih metara i izgradnje novog bloka termoelektrane u Kaleniću i otvaranje površinskih kopova za izgradnju uglja i izgradnju gasne mreže širom zemlje.

- Za poljoprivrednu infrastrukturu predviđeno je 300 mil EUR, kazao je Vučić i istakao da će od toga najviše novca biti za navodnjavanje i to 86 mil EUR.

Dodao je da će za komasaciju biti izdvojeno 70 mil EUR, za izgradnju protivgradnih automatizovanih lansera 10 mil EUR, subvencije za nabavka traktora za poljoprivrednike 50 mil EUR, za izgradnju vodoprivrednog sistema Selova, na reci Toplici, 40 mil EUR.

Vučić je kazao i da će za turističku infrastrukturu biti izdvojeno 200 mil EUR za niz projekata od rekonstrukcije SPENS-a u Novom Sadu, preko izgradnje gondole od Vrnjačke Banje do Goča, do turističke infrastrukture na 11 arheoloških lokaliteta u okviru "Puteva rimskih imperatora".

Prema njegovim riječima, za podršku mladima, posebno mladim bračnim parovima, praviće se posebni projekti za šta će biti izdvojeno 500 mil EUR subvencija.

- Tražićemo od njih minimalno učeće kako bi pokazali zainteresovanost, da bi pokazali da će ostati ovdje - kazao je predsjednik Srbije.

Dodao je da će se uložiti i u povećanje finansijskih davanja za novorođenčad, dodatno subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognutu oplodnju, obrazovno-savjetovališni rad u zaštite i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Projektom "Srbija 2025" je predviđena i izgradnja sportske infrastrukture i to pored ostalog nacionalnog stadiona u Beogradu, kao i gradskih stadiona u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kladovu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici.

Predviđena je i gradnja nacionalnog odbojkaškog centra u Beogradu, Atletskog centra u Ćupriji, košarkaškog nacionalnog trening centra.

U digitalizaciju i obrazovanje će biti uloženo 600 mil EUR, a u kulturu 300 mil EUR i to za objekte filharmonije, koncertne dvorane, operu.

Vučić je objasnio i da će oko 14 mlrd EUR za infrastrukturne i razvojne projekte biti novac koji će država obezbijediti iz rasta.

On je ocijenio da će za ta predviđena ulaganja biti dovoljan rast od 4%, a ne 5,5 ili 6 i više procenata, čemu će država da teži i za šta će da se bori.

Dodao je da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 mlrd EUR, što je, kako je naveo, više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, "plus još nekih 15%".

Vučić je rekao da je nivo direktnih stranih investicija u ovoj godini veći za 9% nego 2018. godine.

- Srbija je u novembru imala najviši rast u Evropi od 6%, a godinu ćemo završiti sa rastom od četiri odsto iako je bilo prognozirano 3,5%, rekao je Vučić u Beogradu.

BRNABIĆ: Makroekonomska stabilnost neće biti ugrožena

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

- Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati tijelo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno cjelokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gdje svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je nezaposlenost u Srbiji najniža do sada, 9,5%, da je prosječna plata nešto veća od 500 EUR, da se plate i penzije povećavaju.

Istakla je da će glavni priorititi u narednom periodu biti regionalno povezivanje i ulaganje u obrazovanje, obezbjeđivanje finansiranja za mala i srednja preduzeća i mirko firme, kao i ulaganja u zelenu ekonomiju.

- Regionalno povezivanje obezbjeđuje veće tržište sa manje administracije - kazala je Brnabić i dodala da bi inicijativa predsjednika Srbije nazvana "mini Šengen" mogla da uveća rast na Zapadnom Balkanu od 0,5 do 0,7% godišnje.

Novi zadatak države je, kako je navela, da obezbijedi bolje uslove za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća i izvoza, što bi moglo da doprinese rastu ekonomije za 1% godišnje. Brnabić je istakla da se uveliko radi na reformi obrazovanja, da se više ulaže u nauku, kako bi Srbija bila lider u 4. industrijskoj revoluciji.

- Potrebna je i reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, osnivanje regionalnih centara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika - rekla je Brnabić.

"Zelena ekonomija", je po njenoj ocjeni, velika šansa za brži razvoj Srbije jer postoje ogromni potencijali za obnovljive izvore energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.