NavMenu

Ulaganje u kriptovalute najveća prijetnja za investitore u 2020.

Izvor: BANKAR Subota, 28.12.2019. 16:35
Komentari
Podeli
Investicije u kriptovalute uvrštene su među prvih pet prijetnji za ulagače za 2020. godinu, saopštilo je Sjevernoameričko udruženje administratora hartija od vrijednosti (NASAA).

NASAA, najstarija međunarodna organizacija za zaštitu investitora, zvanično je objavila prvih pet proizvoda ili šema koje će vjerovatno prevariti investitore u narednoj godini. Da bi obezbijedio izvještaj, organ je obavio anketiranje državnih i pokrajinskih regulatora hartija od vrijednosti širom Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.

Izvještaj objavljen 23. decembra uključuje prvih pet šema koje će najvjerovatnije prevariti investitore do 2020. godine, na osnovu žalbi investitora, tekućih istraga kao i trenutnih trendova primjene.

Uz ulaganja u kriptovalute, glavna područja koja zabrinjavaju 2020. uključuju i mjenice, ulaganja u nekretnine, Ponzi šeme kao i šeme ulaganja putem interneta i društvenih medija, upozorila je NASAA.

Kristofer Gerold, predsjednik NASAA-e i šef Biroa za hartije od vrijednosti u Nju Džersiju, rekao je da ne postoji vrsta ulaganja koja može garantovati povrat investicije.

- Svako ko kaže da njihova investicijska ponuda nema rizika, laže - rekao je Gerold, apelujući na investitore da budu oprezniji i da ne padaju na obećanja o garantovanim visokim prinosima.

- Važno je da investitori shvate u šta ulažu i u koga ulažu. Ne padajte na obećanja o zagarantovanim visokim prinosima sa malo ili bez ikakvog rizika i ne bavite se lažnim osjećajem hitnosti ili ograničenom dostupnošću - dodao je.

U skladu sa svojom osnovnom misijom zaštite potrošača koji kupuju hartije od vrijednosti ili savjeta o investiranju, NASAA aktivno prati aktivnosti na tržištima kriptovaluta. Sredinom 2018. godine, vlast je pokrenula više od 200 istraga vezanih za kripto-investicione proizvode i početne ponude novčića (ICO) u okviru svoje tekuće inicijative "Operacija Cryptosweep". Prethodno, NASAA je izdala službeno upozorenje za "Main Street" ulagače zbog rizika povezanih sa kriptovalutama i ICO projektima.

U međuvremenu, obim gubitaka prouzrokovanih prevarom i krađama povezanim sa kriptovalutama posljednjih godina bilježi ogroman skok, sa procjenjenih 1,7 mlrd USD u 2018. godini na čak 4,4 mlrd USD 2019. godine, kako prenosi Cointelegraph.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.