NavMenu

Ovo su lideri na tržištu flaširane vode i karbonata u BiH

Izvor: Indikator Subota, 28.12.2019. 16:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock.com)Ilustracija
Fortenova Grupa je u 2019. bila lider na tržišt flaširane vode u Bosni i Hercegovini, dok je Coca-Cola HBC nastavila dominirati u karbonatima, pokazuju analize analitičke kuće Euromonitor, izvještava Indikator.ba.

Fortenova Grupa je vodeća u proizvodnji flaširane vode zahvaljujući ponudi raznih brendova, a to su Sarajevski Kiseljak, Sensation, Jana i Jamnica.

Sa širokim asortimanom proizvoda i jakim robnim markama, tvrtka ima koristi od zauzimanja najviše prostora na policama namijenjenim vodi u bocama u Bosni i Hercegovini.

Vitinka je na drugom mjestu zbog širokog asortimana kvalitetnih marki modernog dizajna i kreativne komunikacije. U aprilu 2019. tvrtka je lansirala novo pakiranje od 1 litre marke Vivia, koju je pratila marketinška kampanja sa sloganom "Pijte više".

Domaće i regionalne marke donomirale su tržištem flaširane vode u Bosni i Hercegovini u 2019. Neki međunarodni proizvođači prisutni su u toj kategoriji, ali čine zanemariv udio prodaje, navodi Euromonitor.

Coca-Cola HBC nastavila je dominirati tržištem karbonata u Bosni i Hercegovini u 2019. godini nudeći različite marke širom kategorije.

Njeni brendovi svrstavaju se među najprepoznatljivije proizvode široke potrošnje zahvaljujući podršci raznim promotivnim aktivnostima, a ovo je područje u kojem Coca-Cola ima odličan uspjeh.

U januaru 2019. godine Marbo Product iz Srbije, koji je uvlasništvu PepsiCo od 2008. godine, preuzeo je distribuciju PepsiCo-ovog portfelja karbonata od Sarajevske pivare. U Euromonitoru vjeruju da će to imati dugoročni učinak, a očekuje se jači rast PepsiCo karbonata (Pepsi, Mirinda, Pepsi Max, 7Up i Lipton) tokom predviđenog razdoblja.

Nakon niza izdanja Sky Cole s ograničenim izdanjima s DC superherojima, Sarajevski kiseljak nastavio je saradnju s Warner Brosom, uvođenjem Sky Cola proizvoda temeljenih na Batmanu 2019. Ovo će obilježiti 80-godišnjicu Batmana i vjerovatno će privući mlade potrošače i pozitivno utjecati na prodaju Sky Cole, navodi Euromonitor.

Analitička kuća na kraju napominje da je povećana zdravstvena svijest uticala na prodaju karbonata u 2019. godini. Na internetu i u štampi objavljeni su brojni članci koji su istaknuli negativne učinke karbonata na zdravlje, uključujući povećani rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, te potaknuli ograničenu konzumaciju karbonata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.