Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.12.2019.| 18:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Posljednje tri godine nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH - Rekordna strana ulaganja i u 2019.

(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Za devet mjeseci ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, realizovan je 861,1 mil KM direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su sa oko 800 mil KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.

Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH.

U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja tri mjeseca 2019. daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini popne na milijardu KM.

Svi napori FIPA-e, intenziviranje direktnih kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, učešće na velikom broju investicionih konferencija, organizovanje većeg broja investicionih skupova, u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH, i niz raznih promotivnih ativnosti FIPA davali su indikatore da će 2019. biti najuspješnija za BiH u oblasti direktnih stranih ivesticija, navedeno je u saopštenju Agencije FIPA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.