NavMenu

Drugu godinu zaredom Željeznice RS posluju s dobiti - Vlada namjerava da do 2025. uloži oko 800 mil KM u razvoj preduzeća

Izvor: Indikator Nedjelja, 29.12.2019. 18:43
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Drugu godinu zaredom Željeznice Srpske posluju s dobitkom. To je, kažu u upravi, rezultat procesa restrukturiranja, odnosno kredita Svjetske banke i povećanog prevoza roba i putnika.

- Prvih 11 mjeseci završili smo sa dobitkom koji iznosi 1.212.351 KM - istakao je Slobodan Kaurinović, pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove

Izvršni direktor za poslove operacija prevoza Željko Radić naveo je da je u dijelu prevoza roba ostvareno povećanje u odnosu na plan.

- Imamo ukupan prihod od 1,40% u prevozu roba i u prevozu putnika imamo povećanje 120% - dodao je Kaurinović.

Željeznice Srpske nemaju dugovanja prema radnicima i dobavljačima. Međutim, oko 200 mil KM vodi se kao dug za ulaganja, koji ovo preduzeće ne može da servisira. U narednim mjesecima nadležni sud trebalo bi da utvrdi način izmirivanja tih obaveza, čime se otvara mogućnost da Željeznice pristupe konverziji duga u kapital. Vlada bi, na ovaj način, povećala vlasnički udio u Željeznicama na oko 99%.

Mali akcionari, koji trenutno imaju oko 21% akcija bili bi namireni kroz proces restrukturiranja. Broj radnika u tom procesu do kraja 2020. godine, trebalo bi da se smanji na 2.098. U Upravi preduzeća ističu da niko neće biti otpušten, već da će biti zbrinuti prema zakonu.

Dokapitalizacijom neće biti završena ulaganja u ŽRS. Vlada namjerava da od 2021. do 2025. u razvoj domaćeg operatera uloži oko 800 mil KM, što bi Željeznicama Republike Srpske omogućilo konkurentnost na tržištu, izvijestio je RTRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.