NavMenu

Toplane Sarajevo najavile investicijski ciklus od 10 mil KM - U planu i remont cjelokupnog sistema

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 29.12.2019. 18:40
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane – Sarajevo poslovnu 2019. godinu završava sa pozitivnim finansijskim rezultatom koji će doprinijeti smanjenju akumuliranog gubitka iznad visine kapitala koji iznosi više od 80 mil KM.

Očekivani prihodi sa 31. decembrom 2019. godine iznose više od 60 mil KM, a očekivana ostvarena dobit iznosi više od 4 mil KM.

Nova uprava je krenula u konsolidaciju procesa unutar Toplana, kao i u investicijski ciklus koji će obuhvatiti neophodan remont cjelokupnog sistema, a na osnovu "Studije izvodljivosti o proširenju i poboljšanju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo" koja je usvojena strane Vlade KS.

Za taj projekt će Toplane tražiti kredit kod stranih kreditora uz adekvatne garancije Vlade KS, čiju podršku ima.

Zahvaljujući pozitivnom finansijskom rezultatu Toplane Sarajevo će, takođe vlastitim sredstvima, krenuti u implementaciju Plana za 2020. godinu kojim su planirane investicije u iznosu od 10 mil KM za implementaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Iz Toplana podsjećaju da je starost postrojenja u prosjeku 20 i 30 godina, što predstavlja veliki sistemski rizik za stabilnost cjelokupnog sistema grijanja u Kantonu Sarajevu.

Također, Toplane nastavljaju naplatu 90 mil KM potraživanja, kao i sa isključenjima dužnika, pravnih i fizičkih lica kod kojih su se stekli uslovi, a prvi rezultati aktivnosti na isključenju dužnika izvan roka plaćanja, već daju značajne efekte koji će direktno doprinijeti dodatnoj stabilnosti poslovanja Toplana, saopćeno je iz tog preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.