NavMenu

Sarajevski Net Consulting traži osnivanje državnog biznis ombudsmena - Parlamentu uputili inicijativu za usvajanje rezolucije o zaštiti od korupcije

Izvor: eKapija Petak, 27.12.2019. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Net Consulting iz Sarajeva 16. decembra je u ime domaćih i stranih investitora, čije je poslovanje ugroženo korupcijom u BiH, Parlamentarnoj skupštini uputila inicijativu za usvajanje Rezolucije o zaštiti domaćih i međunarodnih investitora od korupcije u pravosuđu i drugim regulatornim organima.

- Radi se o inicijativi za osnivanje institucije državnog biznis ombudsmena, koji bi pomagao investitorima da se odbrane od korupcije i neprimjerenih inicijativa sa strane regulatornih organa i pravosudnih institucija, koja bi dinamizirala organe u postupanju sa slučajevima, a takođe izvještavala Parlamentarnu skupštinu BiH o dešavanjima i napretku u zaštiti poslovne klime i investicija u BiH - navodi se na sajtu ove kompanije.

Također, inicijativa je da se pokrenu i druge zaštitne mjere, koje bi predložili predstavnici biznis zajednice u toku vođenja inicijative Parlamentarne skupštine BiH.

- U okviru naše ukupne misije stvaranja fer utakmice na tržištu, između ostalog pratimo i analiziramo poslovne procese i prakse, sporne poslovne odnose, kao i upitne upravne i sudske postupke, te utvrđujemo neregularnosti na štetu legitimnih i legalnih poslovnih interesa klijenata, o čemu sačinjavamo javne izvještaje. Net Consulting je posebno specijalizovan za analizu zabranjenih praksi i poslovnih rizika od korupcije, prevare, iznude, koluzije (dosluha), opstrukcije dokaza i svih drugih tipova neprofesionalnog ponašanja koja indiciraju moguće postojanje zabranjenih praksi - navode iz te kompanije.

Američka privredna komora u BiH (AmCham BiH) podržala je prijedlog koji je inicirao Net Consulting.

- Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini je glas američkih, internacionalnih i domaćih kompanija u BiH. AmCham BiH je predana radu za uspostavljanje povoljne poslovne i investicijske klime u BiH, kroz zalaganje za provođenje visokih standarda poslovanja slobodnog tržišta. Članstvo AmCham-a i njen Komitet za Etično i usaglašeno poslovanje pruža podršku Prijedlogu Rezoluciji o zaštiti investitora od korupcije u BiH, koju je inicirao Net Consulting - naveli su u AmCham-u BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.