NavMenu

Banke u RS prijavile 4 mil KM sumnjivih transankcija - Sumnja se na fiktivna preduzeća i pranje novca

Izvor: Capital Petak, 27.12.2019. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)Ilustracija
Banke u Republici Srpskoj prijavile su Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 mil KM.

Prijave banaka se odnose na period od početka ove godine pa do kraja septembra, a podatke o prijavama prikuplja i Agencija za bankarstvo Republike Srpske koja kontroliše usklađenost rada banaka i mikrokreditnih organizacija (MKO) sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na osnovu mjesečnih izvještaja koje banke dostavljaju Agenciji o gotovinskim, povezanim gotovinskim i sumnjivim transakcijama, kao i kontrolama na licu mjesta, utvrđeno je da su banke za devet mjeseci prijavile ukupno 81.025 gotovinskih transakcija u vrijednosti od 3,2 mlrd KM.

Banke nisu imale prijavljenih transakcija poslije roka od tri dana, odnosno ažurno su postupale u postupku praćenja gotovinskih transakcija.

Ukupna vrijednost prijavljenih gotovinskih i povezanih gotovinskih transakcija povećana je za 9,41%.

Banke su od početka godine pa do kraja septembra SIPA-i BiH prijavile ukupno 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 mil KM, dok nije bilo sumnjivih transakcija na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Takođe, banke su u istom periodu prijavile 11 klijenata sumnjivih na pranje novca, odnosno zbog sumnji da se radi o fiktivnom preduzeću, plaćanju prema OFF shore destinaciji, prevari putem posterminala, poslovanju virtuelnim valutama…

Vidljivo je da je smanjen broj prijavljenih sumnjivih transakcija u odnosu na isti period prošle godine i to za 62,5%.

U Agenciji za bankarstvo su rekli da bi banke u idućem periodu "trebale dodatno unaprijediti indikatore i metode za prepoznavanje sumnjivih transakcija i sumnjivih aktivnosti klijenata".

- U prvih devet mjeseci 2019. godine mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti - naveli su u Agenciji.

Dodali su da su banke i MKO izvještavanje o transakcijama obavljale shodno zakonskoj regulativi.

- Na osnovu izvršenih kontrola, izvještaja koji se dostavljaju Agenciji, te stanja banaka i MKO, može se zaključiti da su iste u velikoj mjeri usklađene sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Upravljanje rizicima, koji se u poslovanju mogu pojaviti kao posljedica pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (operativni rizik, rizik reputacije, rizik koncentracije, pravni rizik) je na zadovoljavajućem nivou - navode u Agenciji.

Za utvrđene nepravilnosti u primjeni zakona i podzakonskih propisa Agencija je bankama i MKO izdala naloge sa rokovima za otklanjanje nedostataka u poslovanju.

Primjer nepravilnosti je da se kod dvije novoosnovane MKO i dalje u potpunosti ne primjenjuju minimalni standardi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.