NavMenu

Pojačana kontrola hotela i apartmana - Inspektori u RS provjeravaju uslove smještaja i prijavu gostiju

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 26.12.2019. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Uoči novogodišnjih praznika i dolaska većeg broja turista lokalni inspektori u Republici Srpskoj pojačali su kontrolu uslova smještaja u hotelima, hostelima, motelima, kao i u popularnim individualnim objektima poznatim kao "stan na dan".

I ove godine smještajni kapaciteti za najluđu noć u najpopularnijim domaćim destinacijama, poput Banjaluke, Trebinja, Jahorine i Višegrada, već su uglavnom popunjeni, a prema riječima nadležnih, sve mora da bude besprijekorno, jer su zadovoljni turisti najbolja reklama.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Banjaluka Janko Kecman ističe da je osnovni cilj kontrola provjera da li su gosti prijavljeni i kakvi su uslovi u smještajnim kapacitetima.

- Kontrolišemo sanitarne uslove u sobama i apartmanima koji su u ponudi gostima, imajući u vidu povećan broj turista tokom novogodišnjih praznika. Takođe, intenzivirana je i kontrola ispravnosti hrane u restoranima, pogotovo u onima koji drže brzu hranu - rekao je Kecman.

Dodao je da na terenu intenzivno rade sanitarna, zdravstvena i inspekcija za hranu, u uskoj saradnji sa lokalnom Komunalnom policijom. Načelnica Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Višegrad Milica Stančić istakla je da je kontrola apartmana koji imaju sklopljen ugovor sa Turističkom organizacijom počela polovinom novembra.

- Kontrola je urodila plodom. Odmah je šest vlasnika apartmana obnovilo ugovor sa lokalnom Turističkom organizacijom - kazala je Stančić.

Dodala je da je ove godine u Višegradu registrovano 15 novih apartmana.

- U kontrolu je išao i sanitarni inspektor. Higijena je na zadovoljavajućem nivou, ali je u dosta slučajeva nedostajala sanitarna knjižica, zbog čega je vlasnicima naloženo da ih pribave, kao i da urade deratizaciju objekta kad se to bude radilo na nivou opštine - rekla je Stančić.

Zbog nastupajućih praznika, a samim tim i dolaska turista, na nogama su već danima i inspektori sa područja Istočnog Sarajeva, jer je i ove godine Jahorina top destinacija u Srpskoj.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo Bojan Perišić istakao je da je kontrola na Jahorini, između ostalog, smještaja i hrane, pojačana od početka mjeseca.

- Inspekcijske kontrole su ove godine pojačane na području Istočnog Sarajeva i Pala, jer iznajmljivanje stanova zbog olimpijske ljepotice tokom sezone cvjeta na ovom području - kazao je Perišić.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije u Gradskoj upravi Trebinje Đorđe Miljanović istakao je da je inspekcija ove godine, kad su u pitanju smještajni kapaciteti, akcenat stavila na kontrolu knjiga gostiju.


- Zdravstvena i inspekcija za hranu prije početka sezone su završile sa kontrolama restorana i drugih privrednih subjekata gdje se služi hrana - kazao je Miljanović.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović istakla je da ove godine očekuju maksimalnu popunjenost smještajnih kapaciteta u Srpskoj.

- Sve će biti puno. Praznici privlače mnogo stranaca koji u Srpsku dolaze za novogodišnje praznike. U Trebinju je fantastična popunjenost, kad su u pitanju sve vrste smještaja. Jahorina je puna odavno, ne samo za decembar nego i u naredna dva-tri mjeseca - kazala je Jovanović.

Dodala je da će u mnogim lokalnim zajednicama biti organizovan doček Nove godine na otvorenom.

Pirotehnika

Zbog praznika se dužna pažnja poklanja i prevenciji upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, zbog čega nadležni apeluju na sugrađane da tokom praznika ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva, jer mogu dovesti u opasnost i sebe i druge, ali i napraviti materijalnu štetu.

Upravo zbog toga MUP RS do 15. januara 2020. godine sprovodi akciju "Petarde nisu igračke", u kojoj, između ostalog, sa nadležnim lokalnim inspekcijama organizuju pojačane aktivnosti s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.