NavMenu

Ovo je lista najvećih dobitnika i gubitnika među kompanijama u 2019.

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.12.2019. 09:35
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
Eksplozivni rast berzovnog indeksa S&P porastao je ove godine više od 27% – znači da se 2019. godine oblikuje kao jedna od najboljih godina za ulaganje u novijoj istoriji, što je bila blagodat za vodeće tehnološke divove čiji su tržišni udjeli znatno porasli.

Međutim, ova godina nije bila uspješna za sve, pa su brojne velike korporacije, među njima i neke od najvećih kompanija iz farmaceutske, hemijske i maloprodajne industrije, bilježe pad tržišne vrijednosti pa 2019. neće pamtiti po dobru.

Ako S&P 500 indeks pređe 29,6% prije kraja decembra, to će biti najbolji godišnji rast u posljednjih šest godina, a ako preskoči 31%, najbolji će biti u 22 godine, pokazala je analiza CNBC-a.

Ovo je lista deset kompanija koje su ostvarile najviši tržišni rast u 2019. godini, s ukupnim ukupnim povećanjem tržišne kapitalizacije od skoro dva triliona dolara.

Apple

- Appleova dionica imala je tranzitnu godinu u kojoj je njena ukupna tržišna vrijednost porasla za 497 milijardi na skoro 1,25 biliona dolara. Njegove dionice su dostigle nove rekordne nivoe u drugoj polovini 2019. Kompanija je imala koristi od snažne prodaje proizvoda i prodora Apple TV +.

Microsoft

- Još jedan vrhunski tehnološki gigant koji je ove godine znatno proširio poslovanje u oblaku, svoj tržišni limit povećao je za 408 milijardi, na ukupno 1,19 biliona dolara – što ga čini glavnim Apple-ovim konkurentom za tron.

Google

- I dalje dominira u digitalnom oglašavanju i pretraživanju. Iako se širi i na druga područja poput vještačke inteligencije i automobila koji se samostalno voze, svoj tržišni limit povećao je tokom 2019. za 214 milijardi do gotovo 934 milijarde dolara.

Facebook

- Najpoznatija društvena mreža nastavila je da privlači više prihoda dodavanjem novih korisnika svojoj osnovnoj platformi kao i uslugama poput Instagrama i WhatsAppa, uprkos potencijalnom regulatornom nadzoru. Facebook je stekao 213 milijardi dolara dodatne tržišne vrijednosti od početka 2019. godine, i sada vrijedi 587 milijardi dolara.

Amazon

- Kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu je ove godine povećala svoju tržišnu vrijednost za gotovo 150 milijardi – na ukupno 887 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom rastu računarstva u oblaku (Amazon Web Services) i reklamnim kompanijama.

Ostale dionice koje su ove godine donijele veliku tržišnu vrijednost uključuju kompanije za finansijske usluge poput Visa sa 115 mlrd USD, JPMorgan Chase sa 111 mlrd USD i Mastercard sa 106 mlrd USD.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Kompanije koje su zaokružile prvih 10 su Disney sa 100 mlrd USD, koji je na jesen lansirao novu i vrlo uspješnu Disney + streaming uslugu, kao i Procter & Gamble sa 82 mlrd USD, koji su ove godine smanjili troškove i konsolidovali svoje brendove.

Deset kompanija koje su najviše izgubile u svojoj tržišne vrijednosti u 2019. godini akumulirale su kombinovani gubitak od nešto više od 140 milijardi dolara su:

Dupont

- Prethodno najveći svjetski hemijski konglomerat osnovala je tokom cijele godine brojne kompanije, uključujući svoju robnu hemijsku podružnicu Dow i poljoprivrednu jedinicu Corteva, koja je u aprilu smanjila tržišni limit kompanije za više od polovinu. Njena tržišna vrijednost pala je tokom godine gotovo 34 mlrd USD, na ukupno 47,5 mlrd USD.

Pfizer

- Tržišna vrijednost ovog giganta pala je nešto više od 33 milijarde dolara – na 218 milijardi dolara u 2019. To se desilo uslijed pada prodaje i spajanja odjeljenja generičkih lijekova Upjohn s Mylanom početkom godine, što je izazvalo negativnu reakciju analitičara sa Wall Streeta.

Kraft Heinz
- Kompanija u kojoj jedan od najvećih udjela kontroliše investitor milijarder Voren Bufet (gotovo 27% udjela), krajem februara zabilježila je pad svojih dionica za više od 30 posto, nakon što je otpisala vrijednost poznatih brendova Kraft i Oscar Mayer za više od 15 milijardi dolara. Dionice se od tada nisu stvarno oporavile, a kompanija je ove godine izgubila tržišnu vrijednost od 13,5 milijardi dolara.

Walgreens Boots Alliance

- Tržišna vrijednost međunarodnog trgovačkog lanca lijekova ove se godine smanjila za 13,1 milijardu dolara, na 52 milijarde dolara, budući da se kompanija suočava s povećanom zabrinutošću u vezi s konkurencijom od strane mrežnih trgovaca, što dovodi do smanjenja troškova i istraživanja ogromnog potencijalnog otkupa od privatne kompanije.

Occidental Petroleum

- Ovaj div je ove godine zabilježio pad tržišne vrijednosti za 11,5 milijardi dolara, jer se ulagači na Wall Streetu brinu zbog velikog duga koji proizlazi iz preuzimanja Anadarko Petroleum od 37 milijardi dolara ranije ove godine, kao i opadanja zaliha energije generalno.

Ostale kompanije koje su ove godine zabilježile velika smanjenja tržišne vrijednosti su proizvođači industrijskih proizvoda 3M za 10,7 mlrd USD, investiciona ulaganja u nekretnine u kompaniju Simon Property Group za 7,4 mlrd USD i proizvođač medicinskih implantata Abiomed za 7,0 mlrd USD.

Prvih deset najvećih gubitnika zaokružuju Biogen sa 5,6 mlrd USD, koji se fokusira na liječenje neuroloških bolesti, i IT služba DXC Technology sa 4,7 mlrd USD gubitka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.