NavMenu

Ovo su najgore izabrane šifre u 2019.

Izvor: itbase.ba Četvrtak, 26.12.2019. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: ShutterPNPhotography/shutterstock.com)
Da jednom stečene navike korisnici teško mijenjaju pokazalo se i ove godine, kada se šifra 123456 ponovno našla na prvom mjestu liste najgorih šifri u 2019.

Kompanija SplashData svake godine, pa tako i ove objavljuje listu najgorih korištenih šifri. Ni ove 2019. godine nema prevelikih iznenađenja, na prvom mjestu ove neslavne liste ponovno se nalazi šifra – 123456, i to već šestu godinu za redom.

Ipak nije sve tako crno, dio korisnika je posljednjih godinu dana ipak malo promijenio svoje navike. Tako se na drugom mjestu više ne nalazi "password" već "123456789". Zadnja je na listi napredovala za jedno mjesto gore, dok je "password" pao za dva mjesta te se trenutno nalazi na četvrtom mjestu.

U 2019. godini korisnici su često za svoju šifru koristili "qwerty" koji je zbog nagle popularnosti napredovao čak šest mjesta na listi pa je s devetog dospio na treće mjesto. Na petom mjestu nalaze se ponovno samo brojevi – 1234567.

Na šestom mjestu nalazi se 12345678, a na sedmom 12345. Treća ujedno i posljednja slovna šifra (u prvih deset) je "iloveyou". Zadnja dva mjesta pripalo je šiframa 111111 (9.) i 123123 (10.).

Iz navedenog je vidljivo kako korisnici u posljednjih godinu nisu naučili na prošlim greškama. Šestu godinu za redom uporno svoje profile štite najjednostavnijim šiframa iako se gotovo svakodnevno objavljuju informacije o curenju podataka širom svijeta.

Stoga ne bi bilo loše kao jednu od novogodišnjih odluka odabrati korištenje aplikacije za upravljanje šiframa, npr. KeePass, LastPass, ili BitWardena koji za desetak dolara godišnje nudi dovoljnu količinu funkcija, uključujući i generator kompleksnih šifri. SplashData na svojoj listi ima ukupno 100 najgorih šifri u 2019. godini, koje možete provjeriti ovdje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.