NavMenu

Poslije ulaganja od 155 mil EUR Montenegro Airlines će vrijediti 17 mil EUR?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.12.2019. 08:09
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Revizorsko-konsultatska agencija Deloitte navela je u analizi da je opravdano spasavanje avio-kompanije Montenegro Airlines, ako su tačni podaci dobijeni od uprave kompanije.

Planirana ulaganja države u Montenegro Airlines (MA) su opravdana, uvažavajući načelo investitora u tržišnoj ekonomiji, navedeno je u analizi opravdanosti predloženog ulaganja u MA koju je uradila kancelarija revizorsko-konsultatske agencije Deloitte iz Beograda u koju su podgoričke Vijesti imale uvid.

Oni navode da su ovaj zaključak donijeli na bazi pretpostavki i analiza prikazanih u dokumentu, koje su urađene na osnovu podataka dobijenih od rukovodstva kompanije.

- Nismo izvršili reviziju pribavljenih podataka, te ne izražavamo mišljenje niti bilo koji drugi vid potvrde vjerodostojnosti podataka - naveo je Deloitte.

Kako su objasnili, analizu su uradili za potrebe Ministarstva finansija prema ugovoru o finansijskom savjetovanju iz decembra 2019, a završena je 13. decembra nakon što su analizirali predlog zakona o MA, Plan finansijske konsolidacije i osnovnog pravca razvoja MA, finansijske i revizorske izvještaje i druge javne podatke i obavili razgovore sa članovima uprave MA.

To znači da je analiza ugovorena i urađena za svega nekoliko dana, navode Vijesti.

Deloitte je analizirao dva alternativna scenarija - podršku države od 155 mil EUR, a drugi je stečaj kompanije.

- Država bi planiranim ulaganjima ostvarila neto sadašnju vrednost od 17,8 mil EUR, što je značajno više od 2,8 mil EUR koliko je projektovana vrijednost u alternativnom stečajnom postupku - glavni je zaključak analize Dilojta.

To, ocjenjuje podgorički list, pokazuje u koliku krizu je dovedena kompanija i koliki je njen minus, kada će nakon ulaganja od 155 miliona njena vrijednost biti 17,8 mil EUR. List navodi da dubinu problema u koji je doveden MA, i pored dosadašnje izdašne državne pomoći, pokazuje i analiza mogućeg stečaja.

U tom slučaju bi, kako je navedeno, nakon naplate garancija i preuzimanja depozita, potraživanja poverilaca iznosila 102 mil EUR, dok bi se od prodaje imovine kompanije moglo dobiti najviše 5,5 mil EUR.

Povjerioci bi naplatili najviše 5,4% svojih potraživanja, a država bi za svojih 52,2 mil EUR mogla dobiti 2,8 mil EUR.

Deloitte navodi da će prema planu u 2020. godini biti u kompaniju uloženo 100,2 mil EUR kojim će biti pokriveni dugovi kompanije prema državi, Aerodromima, Hipotekarnoj banci, dobavljačima, kao i novac za održavanje likvidnosti i reastauraciju motora.

Plaćanje dugova kontroli leta predviđeno je u četiri rate od 2020. do 2023. godine, dok će ulaganje u nabavku novih polovnih aviona od 50 mil EUR sprovesti u periodu od 2021. do 2024. godine u godišnjim ratama od po 12,5 mil EUR.

Kompanija sada ima četiri operativna aviona, od čega je jedan njen, za dva plaća zakup a jedan je nabavljen preko lizinga. Zbog nabavke novih aviona kompanija će, kako je navedeno, imati manje troškove zakupa zbog čega će godišnje imati neto uštedu od 6,5 do 6,9 mil EUR.

Ako kompanije dobije ovu državnu pomoć, 2020. godinu će prema analizi završiti sa gubitkom od 6,6 mil EUR. U 2021. će nakon nabavke aviona imati profit od 3,3 mil EUR, kao i u 2022, dok bi 2023. neto dobit iznosila 5,1 mil EUR.

Poslovni prihodi kompanije bi, prema ovom scenariju, porasli sa 76 miliona u 2020. na 82 miliona u 2023, dok bi istovremeno rashodi pali sa 80 na 71 mil EUR.

Troškovi amortizacije, zbog nabavke novih aviona, porasli bi sa 1,2 na 5,2 mil EUR. Profit bi nastavio da raste, pa bi 2028. iznosio 5,7 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.