Izvor: Klix | Srijeda, 25.12.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Različiti zakoni u FBiH i RS privrednike stavljaju u neravnopravan položaj - Nejednakost i kod registracije poslovnih subjekata

Nejednako regulisanje neradnih dana samo je jedan od problema koje zbog zakonske neusklađenosti dva entiteta imaju poslodavci u BiH. Kako tvrde u Udruženju poslodavaca FBiH preduzeća iz ovog entiteta su najčešće u neravnopravnom položaju.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH za Klix kaže kako je potrebno pojednostaviti poslovanje kroz harmonizaciju entitetskih zakona zbog osiguranja jedinstvenog tržišnog prostora i konkurentnosti na nivou Bosne i Hercegovine.

- Propisi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj istu materiju regulišu na dva različita načina, čime se otežava poslovanje i poslodavci dovode u neravnopravan, pa i diskriminirajući položaj. U incijativama Udruženja poslodavaca FBiH, posebno kada su u pitanju zakoni iz domena poreske politike, zahtjevamo harmonizaciju zakonskih okvira sa zakonima RS-a i direktivama Evropske unije - kazao je Pandurević.

Iz Udruženja poslodavaca navode primjer da u Zakonu o fiskalnim sistemima traže ukidanje fiskalizacije u veleprodaji, a u Zakonu o porezu na dobit uvođenje poreskih olakšica po osnovu reinvestiranja koje postoje u RS Kada je u pitanju Zakon o poreznoj upravi traže uvođenje apsolutnog roka zastare poreznih davanja koja postoje u RS.

- Također, poslodavci imaju problem i sa načinom deklarisanja proizvoda u dva entiteta. Naime, ukoliko trgovac deklariše proizvod prema važećim propisima u Federaciji BiH, biće kažnjen na području Republike Srpske, a ukoliko deklariše proizvod prema važećim propisima u Republici Srpskoj biće kažnjen na području Federacije BiH. Pored izricanja kazni za prekršaje trgovci su izloženi dodatnim troškovima prevođenja deklaracija, etiketiranja proizvoda, skladištenja proizvoda, a ti troškovi na godišnjem nivou iznose oko 2,2% od nabavne vrijednosti proizvoda -navodi on.

Ovakvim postupanjem, nastavlja Pandurević, ograničava se sloboda kretanja roba, usluga, kapitala i lica, a što je u suprotnosti sa Ustavom BiH.

- Bitno je istaći i nejednakosti u pogledu registracije poslovnih subjekata. U RS-u za registraciju je potrebno sedam dana i uveden je jednošalterski sistem, dok u Federaciji BiH, bez obzira na zakonski rok od 30 dana, za registraciju je, u praksi, potrebno tri do pet mjeseci. Zbog toga se pojedini poslodavci iz FBiH odlučuju registrovati svoje firme u RS-u jer će registraciju izvršiti na brži, jednostavniji i efikasniji način - kazao je on.

Još jedan primjer nelojalne konkurencije je da su proizvođači i trgovci u FBiH stupanjem na snagu Uredbe o naknadama za plastične vrećice iz 2014. stavljeni u neravnopravan položaj u odnosnu na konkurente u RS jer ni nakon pet godina od stupanja na snagu Uredbe nije donesen propis u RS-u.

- Naime, ovom Uredbom za proizvođače i trgovce u FBiH uvedena je naknada za plastične vrećice u iznosu od 50 KM po kilogramu. Nakon što je nadležno ministarstvo u RS-u pripremilo uvođenje ove naknade koja je u prijedlogu 300 KM po toni, Vlada FBiH je pripremila donošenje nove uredbe u kojoj je prijedlog da trgovci plaćaju plastične vrećice 5.000 KM po toni, što znači da će poslodavci u FBiH biti ponovo biti u neravnopravnom položaju. Iz ovog primjera je vidljivo da Vlada FBiH ne vodi računa o konkurentnosti - smatra Pandurević.

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu kako svojim aktivnostima stavljaju fokus na rasterećenje privrede, prvenstveno kroz smanjenje opterećenja cijene rada, smanjenje parafiskalnih nameta i unapređenje poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje članica UPFBiH, razvoj i punu zaposlenost, te su i u pogledu navedenih inicijativa za uspostavljanje jednakih uslova za poslovanje na nivou Bosne i Hercegovine sarađivali sa nadležnim institucijama iz oba entiteta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE