NavMenu

Udruženje proizvođača, uvoznika i distributera repromaterijala za poljoprivredu RS: Niske trgovačke marže tjeraju trgovce ka FBiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.11.2009. 09:09
Komentari
Podeli

Proizvođači, uvoznici i distributeri repromaterijala za poljoprivredu u RS suočeni su s opštom nelikvidnošću čemu je doprinijela i uredba Vlade RS o ograničavanju trgovačkih marži, tvrde u njihovoj asocijaciji.

U Udruženju proizvođača, uvoznika i distributera repromaterijala za poljoprivredu RS kažu da su se našli u teškom položaju, jer se uredba koja je u nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma nadovezala na niske otkupne cijene većine poljoprivrednih proizvoda. Uredba o ograničavanju marži, iako je trebalo, ukazuju, nije dovela do smanjenja cijena robe, prvenstveno đubriva i sredstava za zaštitu bilja, već je prouzrokovala prebacivanje distributera iz RS na područje FBiH u kojoj važi slobodno formiranje cijena.

"Za sada su tri distributera iz RS izmjestila poslovanje u FBiH. Loša finansijska situacija firmi u ovoj oblasti na koju su uticale ograničene marže od deset odsto u veleprodaji i osam odsto u maloprodaji prijeti i otpuštanjem radnika", kazao je Dragan Švraka, predsjednik Udruženja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić, takođe, se zalaže za ukidanje marže na repromaterijale u poljoprivredi.

"Naš stav je uvijek u službi poljoprivrednih proizvođača koji smatraju da treba ukinuti tu maržu, pogotovo što, prema njihovim informacijama, nije imala pozitivnih efekata, a proizvodi negativne", rekao je Bratić.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, kazao je da će Vlada u najskorije vrijeme preispitati uredbu o ograničenju marži, nakon što stupi na snagu Zakon o regulisanju cijena. Ističe, međutim, da to ministarstvo nije krivo zbog loših planova uvoznika repromaterijala.

"Priča uvoznika repromaterijala je jednostrana, jer ne govore da su uvezli prevelike količine đubriva i da ne znaju šta sada da rade s tim. Vlada će za korist poljoprivrednika subvencionisati nabavku 20.000 tona đubriva i nismo mi krivi što distributeri loše planiraju", naglasio je Gluhaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.