Izvor: Indikator | Utorak, 24.12.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: Aluminij ide prema stečaju

Fadil Novalić
Fadil Novalić
Aluminij ide prema stečaju, rekao je gostujući na N1 federalni premijer Fadil Novalić.

Kako je dodao u stečaju se podrazumijeva da obaveze kompanije neće opteretiti kupca.

- U Aluminiju je zaustavljen rad. Mi imamo potencijalne partnere koji strahuju da nije stanje kako se predstavlja u knjigama - rekao je Novalić.

Nedavno je na Nadzornom odboru Aluminija odbijena ponuda izraelsko-kineskog konzorcija Abraham Group uz obrazloženje kako se u njoj nalaze zahtjevi na koje Uprava i Nadzorni odbor ne mogu odgovoriti.

Problem je bio zahtjev za iznajmljivanjem pogona i dozvola za izgradnju alternativnih izvora energije. Tako je na sjednici, između ostalog, konstatirano kako po zakonu i Statutu Društva nije u nadležnosti Nadzornog odbora i Uprave nego nadležnost Skupštine Društva Aluminij donositi odluke o davanju u najam poduzeća.

Konzorcij je odgovorio kako je spreman odmah pokrenuti proizvodnju. No, nikakav odgovor nije stigao osim potvrde da je na zahtjev Uprave Društva jednoglasno stavljena izvan snage postojeća sistematizacija radnih mjesta, uz plan Uprave koji predviđa isplate otpremnina svim zaposlenicima koji će s 31. decembrom 2019. ili u kasnijem roku biti proglašeni tehnološkim viškom.

Radnici su najavili da su spremni za radikalne poteze ukoliko od Nove godine ne budu na radnim mjestima.

Najavili su proteste na ulicama i borbu za radnička prava, podsjeća bljesak.info.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.