Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 24.12.2019.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Univerzitet u Banjaluci i beogradski Institut Vinča ubuduće zajedno u naučno-istraživačkim projektima na međunarodnom nivou

Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Predstavnici Instituta Vinča iz Beograda i Univerziteta u Banjaluci potpisali su u ponedjeljak, 23. decembra, sporazum o saradnji u naučno-istraživačkim projektima na međunarodnom nivou i saradnji u okviru obrazovanja, tako da će naučnici iz Vinče učestvovati kao predavači na Univerzitetu u Banjaluci.

Direktorka Instituta Snežana Pajović kaže da će naučno-istraživački programi biti zajednički i da će Vinča biti eksperimentalna baza za sve istraživače iz Banjaluke, a to će omogućiti da se dobiju najbolji rezultati.

- Institut Vinča je ove godine postao dio kolaboracije DARWIN u koju su uključene najeminentnije naučno-istraživačke institucije iz Njemačke, Velike Britanije, SAD - rekla je Pajović i dodala da će na tom projektu preko Instituta Vinča biti uključen i Univerzitet u Banjaluci.

Ona kaže da samo zajednički, povezivanjem različitih institucija, kao što su naučne i obrazovne, može se biti ravnopravan član evropskog obrazovnog i naučno-istraživačkog prostora.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin ističe da će se kroz ovaj sporazum omogućiti direktna saradnja između dvije institucije.

- Ovim sporazumom je omogućena saradnja u oblasti naučno-istraživačkog rada i zajedničkog učešća na nacionalnim, ali i međunarodnim projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova. Ovim će biti omogućena i edukacija kadrova, nastavnika, saradnika - rekao je Gajanin.

On je rekao da će od sporazuma najveću korist imati tehnički fakulteti i Medicinski fakultet u Banjaluci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.