Izvor: Beta/AP | Utorak, 24.12.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina smanjuje carinu na 850 vrsta stranih proizvoda da bi podstakla konkurenciju

Ilustracija (Foto: yamix/shutterstock.com)
Kina je u ponedeljak 23. decembra, najavila da će 1. januara smanjiti carine na više od 850 vrsta stranih proizvoda, uključujući smrznutu svinjetinu, lijekove protiv astme i neke visokotehnološke komponente, da bi time podstakla konkurenciju i ekonomski razvoj.

Ta najava je posljedica nedavno postignutog prelaznog trgovinskog sporazuma s Vašingtonom u "tarifnom ratu" koji je uzdrmao finansijska tržišta. Kineski zvaničnici kažu da na najavljeno smanjenje carine ne treba gledati kao na "ustupak američkom pritisku".

To je novo u nizu smanjenja carina u posljednje dvije godine čime Peking želi da, kako kaže, poboljša snabdijevanja kineskog tržišta robom široke potrošnje i da podstakne konkurenciju.

Najnoviji korak ima za cilj "jačanje skladnog razvoja trgovine i životne sredine", prenijela je zvanična novinska agencija Sinhua.

Taj i drugi državni mediji su rekli da će privremene uvozne tarife biti smanjene na nivoe niže od stopa za najpovlašćenije zemlje.

Peking je doneo niz mjera za otvaranje tržišta i snižavanje tarifa da bi pomogao oživljavanje ekonomskog rasta koji se u trećem ovogodišnjem tromjesečju usporio na 6%, što je najmanje za tri decenije.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će se nova sniženja tarifa uglavnom odnositi na proizvode kojih nema dovoljno i na strane proizvode za svakodnevnu upotrebu.

Raspon takve robe je od turbinskih ventila i drugih industrijskih komponenti do soka pomorandže i ostale robe široke potrošnje.

Mnoge carinske tarife od pet do 10% su ukinute, dok su carine veće od toga, do 65% smanjene za polovinu ili više.

Carina na smrznuto svinjsko meso smanjena je sa 12 na 8%. To bi pomoglo prehrambenim kompanijama koje su pojačale uvoz svinjskog mesa kako bi obnovile zalihe, jer je epidemija afričke groznice svinja opustošila Kinu.
Smanjenje tarifa za neke vrste poluprovodnika bi pomoglo visoko-tehnološkim industrijama u kojima vladajuća Komunistička partija želi da postane svjetski lider.

Takođe, Vlada je obećala da će otvoriti tržišta nafte, telekomunikacija i struje za privatne konkurente, dok Komunistička partija pokušava da ubrza rast privrede kojom upravlja država.

Kabinet je rekao da će u više industrija privatne kompanije imati jednak tretman sa državnim preduzećima. U najavi nije bilo detalja o ograničenjima vlasništva i drugim mogućim za privatne kompanije i da li će aktivnost biti dozvoljena i stranim investitorima.

Obećano je "uvođenje tržišne konkurencije" u ključne industrije, uključujući elektroprivredu, telekomunikacije, željeznice, naftu i prirodni gas. Privatnim preduzećima biće prvi put dozvoljeno da pružaju osnovne telekomunikacijske usluge i ulagažu u proizvodnju i distribuciju električne energije.

Peking je okončao ograničenja za proizvodnju električnih automobila u punom stranom vlasništvu i kaže da će to proširiti na čitavu autoindustriju do 2021. godine. Regulatori su takođe obećali da će omogućiti potpuno strano vlasništvo u bankarskim, osiguravajućim i drugim finansijskim preduzećima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.