NavMenu

I Slovenija želi Volkswagen - Odluka o novoj fabrici u februaru

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 23.12.2019. 15:23
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je u posjeti sjedištu kompanije Folksvagen (Volkswagen) u Volfsburgu tokom koje će njemačkom automobilskom gigantu ponuditi saradnju sa slovenačkom auto-industrijom.

- Glavne teme razgovora ministra Počivalšeka s menadžmentom Folksvagena biće razvoj električne mobilnosti i prezentacija investicionih prilika za Folksvagen u Sloveniji - saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije, prenosi portal investitor.me.

Posjeta Počivalšeka gigantu njemačke industrije dolazi u trenutku kada je VW privremeno obustavio planove preseljenja dijela svoje proizvodnje iz srednje Evrope na jugoistok kontinenta, dodaje se u tekstu i podsjeća da je ministar ljetos istim povodom obišao i BMW.

Istovremeno, Jutarnji list javlja pozivajući se na "odlično obavještene njemačke medije", da će njemačka kompanija konačnu odluku o tome da li će graditi fabriku u Turskoj ili ne donjeti u februaru.

- Tako u vodu padaju sve najave hrvatskog ministra privrede Darka Horvata od prije mjesec dana da će Hrvatska ući u bitku za izgradnju VW-a u našoj zemlji - navodi Jutarnji.

Kao najizglednija lokacija nove fabrike spominjana je okolina Izmira u Turskoj, ali je kompanija stavila na čekanje tu odluku zbog zategnutih odnosa Njemačke i Turske usljed turske vojne intervencije u Siriji.

Osim Izmira, kao kandidati za privlačenje investicije VW-a su pominjani Bugarska, Rumunija i Srbija, podsjeća se u informaciji. Prednost je, međutim, pripisivana Turskoj zbog veličine tržišta i činjenice da se u regionu na koju navodno cilja Folksvagen već nalaze fabrike drugih automobilskih industrija, pa postoji dovoljan broj kvalifikovanih radnika.

- Ukoliko odustane od nove fabrike u Turskoj, VW bi proizvodnju automobila marke VW Pasat i škoda superb, koji se trenutno sklapaju u Češkoj, prebacio najvjerojatnije u Bratislavu - navodi Jutarnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.