NavMenu

Rudari u FBiH traže povećanje satnice

Izvor: Klix Ponedjeljak, 23.12.2019. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)Ilustracija
U Tuzli je povodom 21. decembra, Dana rudara, upriličena svečana sjednica na kojoj su se obratili predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

- Najvažnije je nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja. Neophodni su nam investicioni projekti koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova. Ono oko čega se nikako ne možemo sporazumjeti s nadređenima je minimalna neto satnica sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić.

Husić upozorava da, ukoliko bude potrebno, rudari su spremni i na generalni štrajk.

- Ako analiziramo obim investicionih projekata najbolje stanje je u Rudniku mrkog uglja u Kaknju. Odlično je stanje u rudniku Gračanica u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Najteže stanje je u rudniku Abid Lolić u Biloj kod Travnika. Također, nimalo lagano niti jednostavno stanje nije u rudniku Zenica, a veoma je kompleksno stanje u najvećem rudniku u Federaciji BiH, rudniku Kreka gdje imamo poražavajuće nizak procenat investicionih projekata - istaknuo je Husić.


Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić kaže da su rudari veoma ugroženi.

- Prosječna plata u rudnicima Kreka gdje ja radim je 1.024 KM, a najmanja plata je 535 KM. To vam sve govori o položaju rudara. Nama se sada prigovara zato što tražimo da naša satnica bude 2,70 KM. Molim vas otiđite u naše rudnike i vidite kakvi su uslovi rada - kaže Tokić.

Dan rudara u Federaciji BiH se obilježava 21. decembra, a rudnici od kojih ovisi industrija te proizvodnja električne energije u BiH u sve su težem stanju, kao i položaj rudara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.