Izvor: eKapija | Nedjelja, 22.12.2019.| 22:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ni kancelarijski poslovi neće biti imuni na promjene koje donosi veštačka inteligencija

Ilustracija (Foto: whiteMocca/shutterstock.com)
Iako je bilo očekivano da će manuelni poslovi i poslovi radnika u uslužnim djelatnostima snositi najveći gubitak zbog automatizacije, analiza Brookings instituta je pokazala da ni kancelarijski poslovi neće biti imuni na promjene koje dolaze, piše portal Afa.

Kada je riječ o automatizaciji, poslovi za koje se smatralo da će najprije biti zamijenjeni mašinama su upravo manuelni poslovi, kao i poslovi radnika u uslužnim djelatnostima, koji su nisko plaćeni, i ljudi sa nižim stepenom obrazovanja, kako je Institut objavio ranije ove godine.

Međutim, najnovije studije pokazuju da ni dobro plaćeni profesionalci neće biti izostavljeni, čak i da će biti najviše pogođeni napretkom vještačke inteligencije (AI).

Ovaj modifikovan model zasnovan je na istraživačkoj tehnici studenta ekonomije sa Stanforda, Majkla Veba (Michael Webb), koji je izgradio sopstveni algoritam za upoređivanje jezika iz AI patenata sa specifičnim riječima za opis poslova.

Poslovi marketinških stručnjaka, menadžera prodaje, programera i ličnih finansijskih savjetnika su poslovi na koje će AI imati najveći uticaj.

Zaposleni koji imaju diplome sa osnovnih studija su sedam puta više izloženi uticaju AI nego oni koji imaju diplome srednje škole.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.