NavMenu

Tuzla: Završen Kongres oftalmologa BiH - Održana Osnivačka skupština asocijacije oftalmologa BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.11.2009. 09:25
Komentari
Podeli

Kongres oftalmologa BiH u organizaciji Udruženja oftalmologa FBiH i Udruženja oftalmologa RS, koji je trajao od 11. do 14. novembra 2009. godine, uspješno je završen u subotu 14. septembra ceremonijom zatvaranja na kojoj su se učesnicima obratili predstavnici organizatora Udruženja oftalmologa FBiH, Udruženja oftalmologa RS i Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla. Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Kongresa doc.dr. Vahida Jusufovića, ovaj značajni stručni skup obilježila su vrhunska predavanja pozvanih predavača kako iz BiH i regiona, tako i iz Evrope.

"Kongres je u svim elementima zbog kojih je i organizovan u potpunosti uspio. Posebno mi je drago da je ovo prvi Kongres oftalmologa zajednički organizovan sa kolegama iz Republike Srpske i što je prvi put kada je riječ o oftalmologiji održana i sestrinska sesija. Veliku zahvalnost dugujemo i pozvanim predavačima, čija su predavanja doprinijela kvalitetu Kongresa. Također ovo je bilo i mjesto gdje su se neke stvari mogle komparirati, da vidimo na kojem se nivou nalazimo, a imali smo i priliku da ocjenimo i sami sebe i vidimo kako je to na klinikama po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji itd. te da određene propuste u struci ukoliko ih ima i popravimo", zaključio je doc. Jusufović.

Predsjednik Udruženja oftalmologa Republike Srpske prim.dr. Milorad Vojčić na Ceremoniji zatvaranja izrazio je svoje zadovoljstvo vezano za organizaciju Kongresa.

"Mislim da je Kongres uspio sa više aspekata: prvo sa sadržajnog, a to je struka koju smo ovdje čuli i vidjeli, s druge strane sa formalnog aspekta, a to je ono kada dolazite na skup pa vas dočekuju nasmijana i vedra lica. Posebno bih istakao da se na svakom koraku osjećao duh prijateljstva, ljudskosti, istinske želje da vam se pri ruci nađe svako. Prisustvovao sam brojnim Kongresima na prostorima bivše Jugoslavije i u inostranstvu i slobodno mogu istaći da se ovaj Kongres mjeri s njima, te da je na ponos građanima BiH, i uopšte medicini, naročito oftalmologiji", rekao je dr.Vojčić.

Kvalitetna predavanja na kongresu imale su i medicinske sestre sa oftalmologije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatke, Srbije i Crne Gore.

"Imali smo priliku da na predavanjima slušamo o novim dostignućima, kako u toku ljekarskih tako i sestrinskih sesija. U svim granama medicine neophodan je timski rad, tako da se i sestrinstvo treba razvijati kao profesija i to u dva smijera: u obrazovnom i u stručnom što je bio i jedan od zaključaka sestrinske sesije", istakla je glavna sestra Klinike za očne bolesti UKC Tuzla Naza Mujkić.

Nakon Ceremonije zatvaranja Kongresa održana je i Osnivačka skupština asocijacije oftalmologa BiH, sa ciljem da se na nivou Bosne i Hercegovine organizira jedinstveno Asocijacija oftalmologa. Ovu ideju jednoglasno su podržali predstavnici Udruženja FBiH i Udruženja RS-a, te je donesen zaključak da se do kraja mjeseca održi zajednički sastanak na kojem bi se riješio formalno-pravni aspekat i zvanično formirala Asocijacija oftalmologa BiH. Jedan od prijedloga bio je i da se sastanak održi u Tuzli, gdje je ova ideja i začeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.