Izvor: Tanjug | Petak, 20.12.2019.| 07:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Huawei planira gradnju fabrike komponenti u Evropi

Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Predsjednik kompanije Huawei Lijang Hua najavio je izgradnju fabrike komponenti te kompanije u Evropi.

- Planiramo da ubuduće proizvodimo sopstvene komponente na nekoj proizvodnoj lokaciji u Evropi. Stoga radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike u Evropi. Izbor zemlje zavisiće od ove studije - izjavio je Lijan, a prenosi Russia Today.

To bi, kako je dodao, moglo da se dogodi vrlo brzo.

Predsjednik Huawei je takođe rekao da u oblasti 5G tehnologije kompanija već sada ne zavisi više od američkih dobavljača kada se radi o snabdijevanju čipovima i drugim komponentama.

Američka administracija je stavila u maju ove godine Huawei i 68 njegovih podružnica na svoju crnu listu privrednih subjekata, označivši tu kompaniju kao bezbjednosni rizik. Zvanični Vašington je saopštio tada da je ovaj tehnološki gigant oružje kineske obaveštajne službe, što su i Peking i Huawei kategorično negirali.

Huawei je od tada uspio da pokrene proizvodnju svojih uređaja bez američkih dijelova, zamjenivši ih komponentama drugih dobavljača.

Američko Ministarstvo trgovine je u avgustu ublažilo neka ograničenja i dalo dozvolu Huawei-u da održava i ažurira postojeće mreže i mobilne uređaje u SAD, a od tada je tu dozvolu produžilo još dva puta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.