Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 19.12.2019.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švajcarska daje 8 mil KM granta za prečistač otpadnih voda u Gradišci

Ilustracija (Foto: TPGryf/shutterstock.com)
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ambasadorka Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser potpisali su danas, 19. decembra, u Sarajevu Ugovor o grantu od 8 mil KM za projekat zaštite okoline.

Riječ je o projektu "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci" te je predviđeno da se aktivnostima u okviru projekta nastavi doprinos zaštiti okoline u tom gradu i unapređenju života stanovništva te regije.

Ovaj grant, koji je zapravo "dar švajcarskih poreznih obveznika stanovnicima u Gradišci i ostalim stanovnicima uz Savu nizvodno od Gradiške", osiguran je za projekat za koji je prethodno Vlada Njemačke osigurala 10,2 mil EUR.

Ministar Bevanda podvukao je važnost ovakvih sporazuma imajući u vidu činjenicu da se oni direktno tiču unapređenja života građana i lokalnih zajednica zbog čega je izrazio nadu da će se radovi završiti u predviđenim rokovima.

Ambasadorka Švajcarske Andrea Rauber Sakser kazala je da ovaj projekt pokazuje koliko se toga može uraditi ukoliko lokalnu zajednicu vode predani političari, pojasnivši da se tim grantom dopunjuju sredstva koje je njemačka vlada izdvojila za isti projekat.

- Sredstva izdvojena za taj projekat zapravo su poklon i za Planetu što je i bila jedna od motivacija da pomognemo prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda jer želimo doprinijeti osiguranju čiste Planete za sve - dodala je Rauber Sakser.

Napomenula je na doprinos Švajcarske u osiguranju čistih rijeka u BiH, te pozvala sve stanovnike BiH da brinu o prirodnim ljepotama, jer mnogo toga svaki pojedinac može uraditi u zaštiti prirode ili borbi protiv zagađenja i doprinijeti manjoj količini otpada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.