NavMenu

PAMTIĆU U 2019: Armela Ramić

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.12.2019. 09:53
Komentari
Podeli
Armela RamićArmela Ramić
Armela Ramić je advokatica sa više od osam godina iskustva u praksi. Specijalizovana je za privredno pravo, građansko pravo, rješavanje privrednih i građanskih sporova. Armela redovno savjetuje domaće i strane investitore u kompeksnim infrastrukturalnim projektima. Njena velika ljubav u profesionalnom smislu je arbitraža.

Osim advokatske prakse Armela je i suosnivačica Udruženja Arbitri koje u BiH promoviše i zagovara upotrebu arbitraže kao načina za rješavanja sporova. Korištenjem arbitraže, kao alternativnog načina rješavanja sporova se rasterećuje pravosuđe i šalje pozitivan signal stranim investitorima da će njihova prava i interesi biti zaštićeni.

Pitali smo Armelu kako vidi godinu na izmaku, po čemu će je pamtiti i kakva su očekivanja od naredne.

DOGAĐAJ GODINE

- Događaj godine, na koji sam jako ponosna, kao suosnivačica udruženja Arbitri, zasigurno jeste održavanje jubilarnih Petih sarajevskih dana arbitraže. Konferencija Peti sarajevski dani arbitraže je jedina međunarodna arbitražna konferencija u Bosni i Hercegovini koja svake godine okuplja predstavnike najznačajnijih domaćih i stranih investitora, te predstavnike svjetskih advokatskih kancelarija u cilju iznalaženja najadekvatnijih rješenja za trenutne izazove u praksi. Naš organizacijski tim, koji se sastoji od advokata i pravnika koji su angažovani u različitim oblicima javnog djelovanja, već godinama unazad radi na promociji i zagovaranju korištenja arbitraže u poslovnoj zajednici kao jednog od alternativnih načina rješevanja sporova. Razvijen sistem arbitraže uveliko doprinosi rasterećenju sudova, te jačanju kapaciteta i efikasnosti pravosuđa. Osim toga, postojanje stabilnog sistema arbitraže u državi šalje pozitivan signal stranim investitorima, da postoji sistem unutar gdje njihovi interesi i ulaganja mogu biti zastićeni na efikasan i efektivan način u odnosu na redovno pravosuđe, gdje uslijed velikog opterećenja postupci i sporovi mogu trajati godinama, te su samim tim finansijski gubici mnogostruko veći.

Svjesna da sam dio nove generacija advokata, čije je djelovanje prvenstveno usmjereno na korištenje i primjenu najbolji praksi iz inostranstva, snažno podupirem razvijanje i upotrebu arbitraže jer vjerujem da će to oblikovati efikasniji pravni sistem i da će otvoriti prostor za nova partnerstva, investicije i rast. Usavršavajući se u ovom jedinstvenom polju zajedno sa svojim kolegama aktivno doprinosimo ulaganju u profesionalni integritet naše struke i otvaramo prostor za nove forme djelovanja u praksi čiji realni efekti će biti vidljivi tek u predstojećem periodu.

PROMAŠAJ GODINE

- Promašaj godine je manjak adekvatne reakcije vlasti na kontinuiran odlazak madih i kvalifikovanih ljudi iz BiH. Prema dostupnim podacima, BiH je samo od početka 2019. godine napustilo više od 30.000 građana, većinom mladih ljudi. Statistika je poražavajuća kada se uzme u obzir duži vremenski period: od 2011. godine BiH je napustilo stotine hiljada ljudi. Smatram da se naša zemlja još nije ozbiljno počela baviti pitanjem odlaska mladih kvalifikovanih kadrova iz zemlje, te strategijama repatrijacije i reintegrisanja kvalifikovanih bh. građana iz inostravstva. Porazno je da više od 80.000 stanovnika BiH odreklo svog državljanstva u posljednjih 20 godina. Vjerovatno će se većina njih također (morati) odreći državljanstva BiH da bi mogli nastaviti živjeti svoje uređene živote u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i drugim zemljama. Ljude iz BiH tjera teška ekonomska i politička nestabilnost, ali se državljanstva odriču jer naše vlasti i dalje ne rade dovoljno na zaključivanju sporazuma o dvojnim državljanstvima sa zemljama čiji ustavi i zakoni to izričito ne brane.

LIČNOST GODINE

- Zasigurno mogu reći da je to Amel Tuka sa osvojenim srebrom na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Naravno, spomenula bih i Azru Dedić iz Bihaća, djevojku sa Daunovim sindromom koja se već dvanaest godina aktivno bavi džudom i koja je postala evropska prvakinja u ovom sportu.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Teško je u ovom momentu izdvojiti najbolji potez države, ali kao advokat koji se bavi privrednim pravom, izdvojila bih uspjeh domaćih vlasti u osiguravanju povoljnijih uslova za izvoz naših privrednika u inostranstvo.

NAJGORI POTEZ DRŽAVE

- Primarni nedostatak koji smo svi uočili nemogućnost konsolidiranja vlasti na nivou BiH i FBiH. To je dovelo do niza loših odluka, koje su kulminirale još gorim rezultatima. Najgori među njima je, prema mom mišljenju, odnos različitih nivoa vlasti prema migrantima. Dokumentovani slučajevi humanitarne krize u USK je najbolji primjeri loše koordinacije vlasti prema ovoj ugroženoj populaciji. Posljedice izostanka adekvatog djelovanja vlasti su jasno vidljivi svima nama.

ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?

- U 2020. godini očekujem i radujem se daljnjem rastu Udruženja Arbitri kao i razvoju svoje samostalne advokatske prakse. Očekuje nas niz uzbudljivih projekata u narednoj godini za koje vjerujem da će, prije svega, olakšati poslovanje domaćih i stranih investitora u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.