Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.12.2019.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trebinjska bolnica pokrenula inicijativu za gradnju novog onkološkog odjeljenja - Biće otvoren i račun za donacije

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Bolnica Trebinje u srijedu, 18. decembra, je pokrenula inicijativu za izgradnju novog onkološkog odjeljenja jer su prostorije u kojima se sada liječe pacijenti teško oboljeli od opake i zloćudne bolesti – neadekvatni i neuslovni.

Formiran je i inicijativni odbor za izgradnju novog onkološkog odjeljenja, a inicijativa će biti upućena resornom ministarstvu, prenosi Hercegovinapress.

Ljubica Miljanović, direktorica Bolnice Trebinje je istakla da je broj oboljelih od malignih bolesti svakodnevno u porastu, a liječenje je izuzetno teško, složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup.

- Кad to kažem onda mislim na cijeli tim svih zdravstvenih radnika i svih specijalnosti. Pored ljudskih resursa neophodno je i adekvatno opremljeno odjeljenje onkologije, koje će kontinuirano pratiti terapiju teško oboljelih ljudi - navela je direktorica trebinjske bolnice.

Mirko Кolak, onkolog je rekao da je novo onkološko odjeljenje prijeka potreba za sve teške pacijente u Hercegovini.

- Mi funkcionišemo u neadekvatnom prostoru, u podrumskim prostorijama, zgradi koja je izgrađena poslije Drugog svjetskog rata. Nismo u mogućnosti da obezbijedimo 24-oro časovni rad već radimo samo do dva sata, a poslije toga pacijente smiještamo po drugim odjeljenjima zavisno od lokalizacije primarne bolesti. Ovakvi uslovi su nedostojni za liječenje pacijenata i ovo je početak borbe za izgradnju odjeljenja za onkologiju dostojnog svim ljudima koji boluju od malignih bolesti - podvukao je Кolak.

On je rekao da će biti otvoren podračun na nivou Bolnice Trebinje na koji će moći da se doniraju sredstva za izgradnju onkologije. Izgradnja ovog odjeljenja je predviđena u projektu rekonstrukcije trebinjske bolnice.

- Biće izgrađen novi dvospratni objekat, na prvom spratu će biti prijemno odjeljenje, a na drugom odjeljenje za smještaj pacijenata oboljelih od malignih bolesti - pojasnio je Кolak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.