Izvor: biznisinfo.ba | Četvrtak, 19.12.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo su najbolje i najgore investicione šanse posljednjih deset godina

(Foto: YouTube/screenshot)
Decenija je skoro gotova, a obilježila ju je jedna nevjerovatno nestabilna investicija, koja se odvaja od svih drugih u posljednjih desetak godina – bitcoin.

Naime, prema izvještaju Američke banke hartija od vrijednosti (BofA), da ste investirali 1 dolar u bitcoin prije desetak godina, sada biste imali nevjerovatnih 90.000 USD.

Vrijednost bitcoina trenutno je oko 7.000 USD. Prije dvije godine bio je na vrhuncu kada je vrijedio skoro 20.000 USD. No, na samom početku svog postojanja, ranih 2010-ih, jedan bitocin je vrijedio samo djelić penija.

Bitcoin je i dalje veoma spekulativna investicija, ali je njegova vrijednost narasla jer se profilisao kao najpopularnija i najšire prihvaćena digitalna valuta.

Sve više maloprodajnih kompanija prihvatal bitcoin, a nekoliko investicijskih firmi i mjenjačnica trguju njime, što je pomoglo da on bude legitimiziran.

Najava Facebooka da će plasirati vlastitu digitalnu valutu – Libru, također je ohrabrila mnoge investitore da private kripto valute.

Mijanmarska valuta – najgora investicija na svijetu

Inače, BofA daje i druge zanimljive primjere najboljih i najgorih investicija u posljednjoj deceniji. Da ste prije desetak godina kupili mijanmarsku valutu – kyat – bili biste na velikom gubitku.

Etnički konflikti, nasilje i nestabilnost države koja je nekad bila poznata kao Burma, doveli su do toga da bi dolar investiran u ovu valutu danas vrijedio samo četiri desetine jednog američkog centa.

Da ste na početku decenije uložili 1 dolar u grčko tržište nekretnina, danas biste imali samo 7 centi, nakon finansijskog sloma u ovoj državi, procjenjuju stručnjaci.

Amerikanci imaju najbolju berzu na svijetu, a jedan dolar investiran u američke dionice sada bi u prosjeku vrijedio 3,46 dolara, što je rast od 250%.

Američke obveznice također su odlična investicija. Jedan dolar uložen u 30-godišnje obveznice danas bi vrijedio dvostruko više – 2,08 dolara.

S druge strane, Turska je imala najgoru situaciju u protekloj deceniji kada je riječ o obveznicama, pa bi onaj ko je uložio jedan dolar sada imao samo 61 cent.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.