NavMenu

PAMTIĆU U 2019: Branimir Muidža

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Branimir MuidžaBranimir Muidža
Branimir Muidža je generalni direktor HeidelbergCement Grupe za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj. Također je direktor povezanih kompanija TBG Beton Zagreb i Dunav-Drava cement Zagreb, te prokurist kompanije TBG BH. U proteklih dvadeset godina radio je za HeidelbergCement na različitim rukovodećim funkcijama.

Prije nego što se priključio HeidelbergCement, Muidža je radio kao posrednik u trgovanju vrijednosnim papirima i analitičar, a vodio je i kompaniju Financije i Računovodstvo u Hrvatskoj. Diplomu ekonomista stekao je na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli Univerziteta u Rijeci. Muidža je od 1996. i ovlašteni posrednik za trgovanje vrijednosnim papirima u Hrvatskoj.

Predsjednik je Vijeća stranih investitora u BiH od 2011. godine, član je Upravnog odbora Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i predsjednik Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Bio je vođa SAP projekta 2001. godine, tokom prve SAP implementacije u BiH.

Više puta je izabran za menadžera godine u BiH, a 2012. je izabran za menadžera decenije BiH i jugoistočne Evrope. U novembru 2012. godine Internacionalna liga humanista dodijelila je Muidži Zlatnu povelju Internacionalni humanist desetljeća.

Pitali smo Branimira Muidžu šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2019. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- Na nivou naše kompanije zadugo ćemo pamtiti nekoliko vrlo značajnih događaja: otvaranje poslovnica odnosno pogona za proizvodnju betona u Splitu i Mostaru, obilježavanje 20. godišnjice naše kompanije TBG BH za proizvodnju gotovih betona, povećali smo izvoz za 50%, a godinu završavamo bez ozljede na radu. Kruna je da smo dobili priznanje UNDP-ja i vlade Kraljevine Švedske kao prvi i za sada jedini Pioniri održivog razvoja u BiH. Otvaranjem novih pogona, kreirali smo i nova radna mjesta i istovremeno smanjili naše CO2 emisije povećanjem upotrebe zamjenskih goriva.

Osjećaj je izvanredan kada naš trud i zalaganje prepoznaju drugi, tako da smo osim UNDP-ovog priznanja za održivi razvoj dobili priznanja za bonitetnu pouzdanost koja su nam dodijelili Bisnode, LRC i Poslovne novine.

PROMAŠAJ GODINE

- To što se ponavljaju promašaji iz proteklih godina, a nastavljaju se negativni demografski trendovi. Čak i optimisti postaju pesimisti sa iskustvom.

LIČNOST GODINE

- Sportisti Azra Dedić i Amel Tuka. Sport je najbolji ambasador države, a ove godine Bosna i Hercegovina ima dvoje izvrsnih ambasadora koji su se posebno izdvojili, a to su Azra Dedić koja je osvojila Evropsko prvenstvo u ždudou i atletičar svjetskog formata, naš Kakanjac Amel Tuka. Osim njih dvoje ličnost godine je i svaki znani i neznani junak i radnik koji i pored svih izazova u BiH vrijedno radi i podiže porodicu i i poduzetnik koji zapošljava i izvršava sve obaveze.

Na globalnom nivou to je Novak Đoković koji je godinama jedan od najboljih sportaša na svijetu, ali i zato što djeluje na društveno odgovoran način. On je uzoran primjer i dokaz koliko je važno biti vrijedan, uporan i pozitivan u svemu što radimo i volimo..

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Stativa! Do kraja godine je 10 dana, pa možda nas nešto pozitivno iznenadi.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Pasivnost odnosno inertnost djelovanja u ključnim pitanjima kao što su neformiranje vlasti, negativni demografski trendovi, nedovoljno povoljan ambijent poslovanja, javna administracija, izostanak vizije i strategije razvoja. Ta inertnost ima dugoročne efekte na sve segmente života i rada u BiH jer se stvaraju nesigurnost i nepredvidivost koja mlade tjera da svoje mjesto pod suncem traže na nekom drugom mjestu.

ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?

- Neka bude prosječna - da bude bolja od 2019. a lošija od 2021 godine. Šalu na stranu, prije svega više odgovornosti na svim razinama. Tri su ključne stvari: dinamiziranje izgradnje Koridora 5C koja je žila kucavica BiH, zaštita okoliša, čišći zrak, tlo i rijeke i implementiranje preporuka iz Bijele knjige Vijeća stranih investitora. Svako od tih očekivanja na svoj način doprinosi znatno kvalitetnijem životu i standardu građana. Usvajanjem preporuka poslovne zajednice iz Bijele knjige Vijeća stranih investitora olakšalo bi poslovanje, podignulo konkurentnost domaće privrede, poboljšalo efikasnost vladavine prava, potaknulo investicije, razvoj i zapošljavanje, što bi sve rezultiralo boljim životnim standardom građana. Sve to bi stavilo u prvi plan suštinska životna pitanja i gradili bi društvo u svim segmentima.

Očekujem da će ovo ipak biti veoma dobra i uspješna godina, da će se ljudi više okrenuti ka napretku i unapređenju primarno sebe i svoje okoline.

U Tvornici cementa Kakanj i u svim našim pogonima nastavićemo hrabro i pionirski, kako smo i navikli, da podižemo ljestvicu kvalitete i standarda društveno odgovornog poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.