Izvor: Tanjug | Srijeda, 18.12.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Žene će se ekonomski izjednačiti sa muškarcima za 257 godina

(Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
Žene će u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za 257 godina, pokazao je izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (VEF), koji je mjerio jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

- Rodna ravnopravnost biće dostignuta tek za nekih sto godina - naveo je VEF u najnovijem godišnjem izvještaju, prenosi Tanjug.

Iz VEF-a su kazali da su nastojanja da se postigne ravnopravnost osjetno pojačana u odnosu na prošlu godinu, najprije zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena.

Oni upozoravaju da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće.

Kako se navodi, do ravnopravnosti žene dijeli još 95 godina. Jaz je najviše smanjen u obrazovanju, pa će na ravnopravnost žene morati da čekaju još 12 godina.

Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Učestvovanje žena na tržištu rada stagnira, a finansijska nejednakost je produbljena, a participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti.

- To je jedino područje na kojem se napredak produžio u regresiju - rekli su iz VEF-a i dodali da će ženama biti potrebno 257 godina da se izjednače s muškarcima, a kao razlog se navodi veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju.

Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji, a suočene su i s večnim problemom pristupa kapitalu.

Island je 11. godinu zaredom zauzeo prvo mjesto među 153 zemlje i vrijednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova (vrijednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.