NavMenu

Počinje li stvaranje bezgotovinske ekonomije? - Banke žele ukinuti papirni novac

Izvor: eKapija Utorak, 17.12.2019. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: cozyta/shutterstock.com)
Ukidanje gotovine je tema koja polako, ali sigurno osvaja sve veći prostor u njemačkim medijima. Banke tvrde da će to olakšati praktični život. Mnogi, međutim, ukazuju da je to dokidanje slobode građana.

Svjetske elite žele da uspostave potpunu kontrolu nad finansijskim tokovima stvarajući "bezgotovinsko društvo". Iz tog razloga banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac. U budućnosti će biti dovoljan jedan pritisak dugmeta da se čovjeku oduzmu sredstva za život, upozorava autor članka njemačkog Contra magazina, Marco Maier.

List piše da svjetske elite mrze novac u gotovini i nije slučajno da je nedavno Međunarodni monetarni fond (MMF) dao "preporuke" centralnim bankama i vladama kako da obeshrabre ljude da koriste papirni novac, prenosi faktor.ba.

Kao jedna od metoda predlaže se zamjena novčanica sa visokim apoenima, piše autor članka. A svijet se već kreće u tom pravcu, u Evropi i drugim razvijenim zemljama.

MMF takođe savjetuje uvođenje gornje granice za gotovinske račune. Osim toga, plaćaju se i provizije za podizanje papirnog novca sa bankomata, kao i za njihovo stavljanje na račun. Takođe se razmatra mogućnost devalvacije gotovine u odnosu na digitalnu valutu, kada će kupac doplaćivati za robu ako koristi novčanice. S vremenom će razlika u vrijednosti samo rasti.

Na kraju će se stvoriti "bezgotovinsko društvo", u kom će finansijska preduzeća dobiti potpunu kontrolu nad novcem ljudi, upozorava list. Biće dovoljan jedan "klik" da čovjek ostane bez sredstava za život. Ovo je posebno opasno za članove opozicije i borce protiv sistema, jer se već sada blokiraju bankarski računi i računi u platnim sistemima, upozorava Maier.

Iako je nekima u planu bilo totalno ukidanje gotovine kao sredstva plaćanja, pokazalo se da nepostojanje fizičkog novca može biti itekakav problem.

Švedska je poznata kao zemlja u kojoj se najmanje koristi gotovina zbog sve raširenijih virtualnih oblika plaćanja. Šveđani bi uskoro mogli i u potpunosti ostati bez pristupa gotovini. Kako bi se izbjegao ovaj ekstremni scenarij, švedski dobavljač gotovog novca, Loomis AB, želi da švedske vlasti doslovce prisile banke i trgovce da nastave primati takvu vrstu plaćanja.

Ovo upozorenje slijedi nakon što je centralna banka izrazila zabrinutost da će ovaj brzi nestanak gotovine dovesti do dezintegracije infrastukture potrebne za plaćanje novčanicama i kovanicama.

Patrik Andersson, iz ranije spomenutog Loomisa, kaže kako su slabije naseljena područja na sjeveru zemlje najugroženija u kontekstu dostupnosti gotovog novca te je lako moguće da bez njega i ostanu. Kad bi došlo do neke prirodne katastrofe ili tehnološkog sloma, Šveđani ne bi mogli vršiti svakodnevne transakcije gotovinom što znači da ne bio mogli kupiti ni osnovne životne namirnice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.